Σε εφαρμογή η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών

0
Σε εφαρμογή η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών

Μέσω του υπολογιστή και από το σπίτι του μπορεί πλέον, από την 1/12/2018, ο κάθε ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής άδειας, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στην οποία προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, οδηγεί σε αύξηση της ταχύτητας ολοκλήρωσης των διαδικασιών και στην απόλυτη διαφάνεια. Αυτό είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στο περιθώριο εκδήλωσης του ΥΠΕΝ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, την οποία ο τεχνικός και ο επιστημονικός κόσμος ζητούσε επί σειρά χρόνων, επιτυγχάνονται ταχύτητα, αξιοπιστία, διαφάνεια, αλλά και η έλλειψη του υποκειμενισμού. Κάποιος μπορεί να πει ότι έτσι επιτυγχάνεται η απάλειψη της όποιας υπόνοιας για την ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς ή και συνεργασίας των υπηρεσιών σε βάρος του πολίτη. Θα είναι απόλυτο πλέον ότι όλοι και όλα θα κινούνται και θα γίνονται προς όφελος του πολίτη και του επιχειρηματία».

«Υπάρχει πλέον μια αξιοπιστία σε όλο το σύστημα των οικοδομικών αδειών, γιατί δεν θα υπάρχει παραβίαση του πρωτοκόλλου ή και ιδιαίτερη εξυπηρέτηση μιας σύμβασης, αλλά όλες οι αδειοδοτήσεις θα αντιστοιχούν στο χωροταξικό πλαίσιο μιας περιοχής» σημείωσε.
Ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2019 η διαδικασία ένταξης και τακτοποίησης αυθαιρέτων

Σχετικά με την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι υπάρχουν δύο πτυχές, με πρώτο από όλα την οργάνωση της πολεοδομικής και οικοδομικής δραστηριότητας. Συμπλήρωσε ότι μια «και αυτό συνδυάζεται με το νόμο 4495 με τον οποίο δημιουργούνται τα Παρατηρητήρια Δόμησης, διαχωρίζεται η διαδικασία της αδειοδότησης από αυτήν του ελέγχου. Τον έλεγχο δεν θα τον κάνει ο ίδιος και αυτό είναι ένα θέμα δεοντολογίας και αποτελεσματικότητας. Υπάρχουν πλέον τα Παρατηρητήρια Δόμησης, που λειτουργούν με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις αδειοδοτήσεις, με Μητρώο Ελεγκτών που συμμετέχουν όλοι οι μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, έτσι ώστε το Δημόσιο να έχει στη διάθεσή του χιλιάδες ελεγκτές». Ταυτόχρονα, όπως τόνισε «αυτό δημιουργεί και επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά και περιορίζει την αυθαιρεσία, μιας και υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος και σε όλα τα αυθαίρετα που δηλώνονται, αλλά και σε όλες τις κατασκευές».

Ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2019 η διαδικασία ένταξης και τακτοποίησης αυθαιρέτων

Βάσει όσων προαναφέρθηκαν, «τον Νοέμβριο του 2019, ολοκληρώνεται η διαδικασία της ένταξης και τακτοποίησης αυθαιρέτων και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Αρχίζουν οι έλεγχοι και οι άμεσες κατεδαφίσεις, ενώ με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή επιτυγχάνεται το Πρωτόκολλο Συμμόρφωσης, ώστε ο πολίτης να αυτοκατεδαφίζει- για να μην έχει κανένα πρόστιμο».

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, ότι «όταν τροποποιείται το ακίνητο κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς, θα ισχύει το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης. Γραφειοκρατικά παράθυρα που αξιοποιούνταν, πλέον δεν θα υπάρχουν», ξεκαθάρισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE