Αποτυχία των ΗΠΑ να καταδικαστεί η Χαμάς στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

0
Αποτυχία των ΗΠΑ να καταδικαστεί η Χαμάς στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δεν ήταν επιτυχής η απόπειρα των ΗΠΑ να καταδικαστεί το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αφού το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Νίκι Χέιλι δεν εξασφάλισε ικανή πλειοψηφία για την υιοθέτησή του.

Εκ προοιμίου, το Κουβέιτ και η ομάδα των αραβικών Κρατών, σε μια διαδικαστική ψηφοφορία στην οποία επικράτησαν για μόλις τρεις ψήφους, κατάφεραν να εξασφαλίσουν ότι θα εφαρμοζόταν ο κανόνας της ενισχυμένης πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση του αμερικανικού σχεδίου, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις από πλευράς Χέιλι, που διατεινόταν πως το κείμενο αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Το αμερικανικό κείμενο όμως τελικά δεν έλαβε παρά 87 ψήφους, συμπεριλαμβανομένων αυτών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πενήντα επτά χώρες το καταψήφισαν, ενώ 33 επέλεξαν να απόσχουν, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση. 16 Κράτη δεν ψήφισαν καν.

«Επιβάλλεται (το κείμενο να εγκριθεί με) απλή πλειοψηφία», διαμαρτυρόταν μάταια η Χέιλι πριν από την ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη με αρκετή καθυστέρηση, λόγω των «διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής», όπως εξήγησε το προεδρείο της ΓΣ.

Η Γενική Συνέλευση — οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά έχουν σημαντικό πολιτικό βάρος σε διεθνές επίπεδο — «δεν έχει πει ποτέ τίποτα για τη Χαμάς», εξεμάνη η Αμερικανίδα διπλωμάτισσα, επαναλαμβάνοντας την καταγγελία της «πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών» σε βάρος του Ισραήλ.

«Η απόφαση (στην ψηφοφορία επί της διαδικασίας) έχει σκοπό να αποτρέψει» την υιοθέτηση του αμερικανικού σχεδίου απόφασης «και ο αδελφός μου του Κουβέιτ το γνωρίζει πολύ καλά», τόνισε εξάλλου η Χέιλι.

Ο Ισραηλινός ομόλογός της Ντάνι Ντάνον πάντως εξέφρασε ικανοποίηση σε ανακοίνωσή του διότι «για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, ένας αριθμός χωρών που αποτελεί ρεκόρ υποστήριξε μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που καταδικάζει τη Χαμάς».

Την ίδια ακριβώς άποψη εξέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό επίτευγμα» κι επαινώντας τα Κράτη που υιοθέτησαν «μια στάση αρχών εναντίον της Χαμάς», μέσω Twitter.

Ο κανόνας της ενισχυμένης πλειοψηφίας δύο τρίτων εγκρίθηκε με 75 ψήφους, 72 τάχθηκαν κατά — συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ — ενώ 26 Κράτη απείχαν.

«Η αποτυχία του αμερικανικού εγχειρήματος στα Ηνωμένα Έθνη αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και επιβεβαίωση της νομιμότητας της αντίστασης», σχολίασε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζάχρι.

Η υποβολή του αμερικανικού σχεδίου απόφασης, που υποστηρίχθηκε από την ΕΕ, ήταν μια από τις τελευταίες σημαντικές πρωτοβουλίες της Χέιλι, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε πως πρόκειται να εγκαταλείψει τον θώκο της στα τέλη της χρονιάς. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Χέιλι, η οποία υποστήριζε εξαρχής ανεπιφύλακτα το Ισραήλ, είχε μετατρέψει αυτή την καταδίκη της Χαμάς σε μια «υπόθεση πολύ προσωπική».

Το σχέδιο απόφασης καταδίκαζε «τη Χαμάς για τις επανειλημμένες εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ και την υποκίνηση της βίας, η οποία θέτει τη ζωή αμάχων σε κίνδυνο», ενώ απαιτούσε «η Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Τζιχάντ, να σταματήσουν όλες τις προκλήσεις και τις βίαιες ενέργειες, ανάμεσά τους και την χρήση εμπρηστικών μηχανισμών» που τοποθετούνται σε χαρταετούς και μπαλόνια.

http://bit.ly/2JXh8SE