ΗΠΑ: Τέσσερις ποινικές διώξεις για τα «Panama Papers»

0
ΗΠΑ: Τέσσερις  ποινικές διώξεις για τα  «Panama Papers»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τέσσερις ποινικές διώξεις, με κατηγορίες που επισύρουν κάθειρξη ως και 20 ετών σε βάρος δύο πολιτών της Γερμανίας, ενός Αμερικανού κι ενός πολίτη του Παναμά, στο πλαίσιο της έρευνας που ακολούθησε την αποκάλυψη του σκανδάλου Panama Papers.

Τα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ο Χάραλντ Γιοάχιμ φον ντερ Γκολτς, πελάτης της εταιρείας, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στο Λονδίνο τη Δευτέρα. Ο Ντιρκ Μπράουερ, εργαζόμενος σε εταιρεία διαχείρισης περιουσίας, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στο Παρίσι τη 15η Νοεμβρίου και ο Ρίτσαρντ Γκάφι, αμερικανός λογιστής, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στη Μασαχουσέτη την Τρίτη.

Οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί. Ο τέταρτος, ο Ραμσές Όουενς, δικηγόρος που εργαζόταν για τη διεθνή δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca Co, διαφεύγει, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οι τέσσερις αντιμετωπίζουν 11 κατηγορίες, ανάμεσά τους για φορολογική απάτη, τραπεζική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα την περίοδο από το 2000 ως το 2017. Φέρονται να συνωμοτούσαν για να αποκρύπτουν επενδύσεις και πόρους φορολογουμένων στις ΗΠΑ από τις αρχές.

Έρευνες σε όλο τον κόσμο, ακολούθησαν την αποκάλυψη του σκανδάλου Panama Papers, μετά τη μαζική διαρροή χιλιάδων εγγράφων που αποκάλυπταν το πώς γινόταν η φοροδιαφυγή τον Απρίλιο του 2016.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται για την υπόθεση Panama Papers οι γερμανικές αρχές έκαναν έφοδο την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Deutsche Bank, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τα «Panama Papers», η τράπεζα θεωρείται ότι διευκόλυνε πελάτες της «να μεταφέρουν χρήματα από εγκληματική δραστηριότητα σε φορολογικούς παραδείσους».

Οι πρωθυπουργοί του Πακιστάν και της Ισλανδίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία μετά τις αποκαλύψεις για τους υπεράκτιους λογαριασμούς τους.

‘Εκλεισε νωρίτερα φέτος η Mossack Fonseca & Co, η εταιρεία βιτρίνα που διευκόλυνε πελάτες της να στήσουν υπεράκτιες (offshore) εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους προκειμένου να κρύψουν εκεί χρήματα που απέκτησαν μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-Reuters

http://bit.ly/2JXh8SE