Έπειτα από το ταξίδι περίπου δύο δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, το σκάφος OSIRIS-REx της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) θα φτάσει στον μικρό αστεροειδή Μπενού σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 3/12, προκειμένου να τον μελετήσει και να συλλέξει δείγματα από αυτόν.
Μετά από την τελευταία αποστολή της NASA στη Σελήνη το 1972 (με την ονομασία «Απόλλων») η τωρινή αναμένεται να είναι η αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας κατά την οποία θα συλλεχθεί το μεγαλύτερο δείγμα από έδαφος διαστημικού σώματος. Ωστόσο, ο Μπενού είναι το μικρότερο ουράνιο σώμα γύρω από το οποίο θα έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά μία διαστημοσυσκευή. Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά που η NASA συλλέγει δείγμα από αστεροειδή.
Το OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) αναμένεται να φτάσει στον Μπενού περίπου στις 19:00 ώρα Ελλάδας. Η άφιξη του διαστημικού σκάφους στον αστροειδή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τη NASA TV.
Μελετώντας με τα πέντε επιστημονικά όργανά της τον -διαμέτρου 500 μέτρων και σχήματος διαμαντιού- σκουρόχρωμο αστεροειδή, η διαστημοσυσκευή θα βρίσκεται για σχεδόν ένα χρόνο σε τροχιά γύρω από τον Μπενού, σε ύψος περίπου 2 χιλιομέτρων.
Τον Ιούλιο του 2020 το OSIRIS-REx θα κατέβει στην επιφάνεια του Μπενού και, με τη βοήθεια ενός αναρροφητικού ρομποτικού βραχίονα, θα επιχειρήσει τη συλλογή ενός δείγματος, βάρους τουλάχιστον 60 γραμμαρίων. Εφόσον η αποστολή προχωρήσει με επιτυχία, το σκάφος θα αναχωρήσει από τον αστεροειδή το Μάρτιο του 2021 και τον Σεπτέμβριο του 2023 το δείγμα θα επιστρέψει στη Γη μέσα σε μια κάψουλα.
Στόχος των επιστημόνων είναι, με τη μελέτη του δείγματος να μάθουν περισσότερα για τις πρώτες ημέρες του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και να λάβουν πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες για όσους ενδιαφέρονται –μελλοντικά- να εξορύξουν μέταλλα στο διάστημα.
Επιπλέον, η εν λόγω αποστολή –που κοστίζει συνολικά 800 εκατομμύρια δολάρια- αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την καλύτερη άμυνα της Γης, σε περίπτωση της πρόσκρουσης με αστεροειδή στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανότητα ο ίδιος ο Μπενού να πέσει πάνω στον πλανήτη μας στο τέλος του 22ου αιώνα είναι πολύ μικρή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: NASA
http://bit.ly/2JXh8SE