Η κυβερνητική πλειοψηφία διχάστηκε εκ νέου το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της Ιταλίας, ενώ εντείνονται οι αμφιβολίες για τη μακροβιότητα της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης που ανέλαβε την εξουσία. Μερίδα του ιταλικού Τύπου, προβάλλει το σενάριο κατάρρευσης της κυβέρνησης, το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές, ενώ προβλέπεται ρυθμιστικός ρόλος για τον Ματέο Σαλβίνι, του οποίου μη δημοτικότητα ενισχύεται συνεχώς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ιταλία, απορρίπτοντας τον προϋπολογισμό που έχει καταρτίσει ο λαϊκιστικός – εθνικιστικός συνασπισμός.
«Δέσμευση μας είναι να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σ΄ αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης», , δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, τονίζοντας ότι δεν ωφελεί κανέναν να δραματοποιούνται οι διαφορές ανάμεσα στην Ιταλία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρότι η ιταλική κυβέρνηση παρουσιάζεται ενωμένη στη σύγκρουσή της με τις Βρυξέλλες ως προς το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η «συγκατοίκηση» ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») και τη Λέγκα (άκρα δεξιά) άνοιξε νέο μέτωπο γύρω από το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το βράδυ της Τρίτης η Βουλή η ψηφοφορία ήταν μυστική, αλλά κατέστη φανερό ότι τα Πέντε Αστέρια ρίχνουν το φταίξιμο στους κοινοβουλευτικούς της Λέγκας,κατηγορώντας τους ότι επιθυμούν συγκάλυψη, ενώ ηγετικά στελέχη του ακροδεξιού κόμματος κινδυνεύουν με διώξεις για υποθέσεις διαφθοράς.
Ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε την κίνηση «λάθος» και «ατύχημα» εκφράζοντας τη βούλησή του να μην έχει συνέπειες για την κυβερνητική συμμαχία.
Πολλοί στην Ιταλία πάντως θεωρούν πως αυτή, η νιοστή σύγκρουση στις τάξεις της πλειοψηφίας, έπειτα από εκείνες που προηγήθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα της δικαιοσύνης, ή για τη στροφή στην «ασφάλεια», και τη συνεπακόλουθη αντιμεταναστευτική πολιτική της Ρώμης, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη του πόσο αδύναμη είναι η συμφωνία που έκλεισαν για να κυβερνήσουν δύο πολύ διαφορετικά κόμματα, αντίπαλα στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.
Ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προειδοποιεί ότι «ο γάμος ανάμεσα στη Λέγκα και στο M5S είναι καταδικασμένος σε αποτυχία» και υπενθυμίζει ότι το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia, FI, δεξιά) που ήδη συγκυβερνά με τη Λέγκα σε πολλές περιοχές, θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει τα ηνία.
Η συμμαχία Λέγκας-FI και άλλων μικρότερων δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, συγκεντρώνοντας το 37% των ψήφων (εκ του οποίου το 17,35% έλαβε η Λέγκα και το 14% το FI), χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
http://bit.ly/2JXh8SE