Brexit: Διχασμένο το Υπουργικό Συμβούλιο – Συνεδριάζει για τη συμφωνία ΕΕ-Λονδίνου

0
Brexit: Διχασμένο το Υπουργικό Συμβούλιο – Συνεδριάζει για τη συμφωνία ΕΕ-Λονδίνου

Να πείσει τους υπουργούς της να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για το Brexit και να εγκρίνουν το σχέδιο συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ των Ευρωπαίων και των Βρετανών διαπραγματευτών προσπαθεί σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία. Αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο πριν από την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019.

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται στις 16:00 ώρα Ελλάδος για να μελετήσει το σχέδιο συμφωνίας και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Αβεβαιότητα επικρατεί όσον αφορά τη θέση που θα υιοθετήσουν οι πιο ευρωσκεπτικιστές υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Ντόμινικ Ράαμπ, που είναι επικεφαλής για το Brexit, ή η Πένι Μόρντοντ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Μεταφορών Τζο Τζόνσον παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η συμφωνία που επρόκειτο να οριστικοποιηθεί αποτελούσε «ένα τρομερό λάθος».

Από την πλευρά τους, οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκτυο RTE, σύνοδο θα πραγματοποιήσει σήμερα και η ιρλανδική κυβέρνηση.

 «Δίχτυ ασφαλείας» για τα ιρλανδικά σύνορα

Το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας δεν έχει αποκαλυφθεί, ωστόσο το κύριο διακύβευμα είναι οι διατάξεις του σχετικά με το ιρλανδικό σύνορο, στις οποίες κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το δημόσιο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει να υπάρξει ένα «δίχτυ ασφαλείας», το οποίο θα αποτρέψει την επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Αυτό θα έχει τη μορφή μιας τελωνειακής ρύθμισης με όλο το Ηνωμένο Βασίλειο με «πιο λεπτομερείς» διατάξεις για την Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακούς και ρυθμιστικούς όρους, σύμφωνα με το RTE.

Στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι, οι υποστηρικτές του Brexit φοβούνται ότι η συμφωνία αυτή θα αναγκάζει το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ για χρόνια και θα το εμποδίζει να κόψει πραγματικά τους δεσμούς του μαζί της.

«Υποτελές κράτος»

Μεταξύ των κοινοβουλευτικών, πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο συμφωνίας. Ο ηγέτης του στρατοπέδου υπέρ του Brexit Μπόρις Τζόνσον έχει πει ότι θα ψηφίσει κατά του κειμένου αν υποβληθεί στο κοινοβούλιο.

«Με αυτήν τη συμφωνία θα παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση, θα παραμείνουμε στην πραγματικότητα στην ενιαία αγορά», δήλωσε στο BBC, σημειώνοντας ότι αυτό θα καταστήσει τη Βρετανία ένα «υποτελές κράτος» της ΕΕ. «Ελπίζω ότι το υπουργικό συμβούλιο θα κάνει αυτό που πρέπει και θα απορρίψει» τη συμφωνία, κατέληξε.

Ο ευρωφοβικός Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο αυτό συμφωνίας συνιστά μια «προδοσία» όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Μέι για το Brexit και για τη διατήρηση της ίδιας μεταχείρισης μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης χώρας.
«Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω τους λόγους για τους οποίους η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να διοικείται από το Δουβλίνο», σημείωσε.

Ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, υπογράμμισε ότι το σχέδιο συμφωνίας θα αφήσει την Βόρεια Ιρλανδία «να υπόκειται σε κανόνες και νόμους που θεσπίζονται στις Βρυξέλλες». «Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό», προειδοποίησε: «Είναι μια θεμελιώδης κόκκινη γραμμή».

Το DUP, σύμμαχος του Συντηρητικού Κόμματος, είναι μια απαραίτητη δύναμη για να μπορέσει να εξασφαλίσει η Μέι απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Μια συμφωνία για το Brexit θα επιτρέψει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όταν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και έως τον Δεκέμβριο του 2020, για να αποφευχθεί ένας πολύ απότομος χωρισμός, τον οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι. Επίσης θα εγγυάται τη διατήρηση των δικαιωμάτων για τους Βρετανούς που ζουν σε χώρες της ΕΕ και τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία.

EPA/ANDY RAIN

Όπως δήλωσε η Τερέζα Μέι, η κυβέρνησή της θα αποφασίσει αργότερα σήμερα για τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον για το Brexit και θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την απόφασή του.

Η Μέι είπε πως το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η κυβέρνησή της δεν θα διεξαγάγει ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό: «Θα εκπληρώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019».

Η Μέι υποσχέθηκε επίσης στο κοινοβούλιο πως θα λάβει την κατάλληλη ανάλυση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, όταν οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δουβλίνο: Πιθανή μια Σύνοδος Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου

Εάν το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας στηρίξει το σχέδιο της συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Προφανώς πολλά πράγματα μπορούν να στραβώσουν σήμερα και τις επόμενες δυο-τρεις μέρες, αλλά εάν το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να πει σήμερα το απόγευμα ότι είναι ικανοποιημένο με το κείμενο, υπάρχει η πρόταση η ομάδα δράσης της Κομισιόν να μπορέσει σήμερα το βράδυ να δημοσιεύσει ίσως το κείμενο, με τη δυνατότητα ή την πιθανότητα μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γύρω στις 25 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Βαράντκαρ στο κοινοβούλιο.

Πρόβλεψη λήψης αποφάσεως για τα ιρλανδικά σύνορα τον Ιούλιο του 2020

Το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία προβλέπει ότι θα αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2020 τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ανοικτό ιρλανδικό σύνορο μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια νέα εμπορική συμφωνία, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

Εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, η Βρετανία θα έχει δύο επιλογές: την παράταση της μεταβατικής περιόδου για μία φορά πέραν του Δεκεμβρίου του 2020, πιθανώς έως το τέλος του 2021, ή να προχωρήσει σε μια «στοιχειώδη» τελωνειακή ρύθμιση που θα καλύπτει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στην οποία η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένη με τους τελωνειακούς κανονισμούς και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την παραγωγή, δήλωσαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η επιλογή της τελωνειακής ρύθμισης περιλαμβάνει ρήτρες για να διασφαλίσει «ίσους όρους», ορίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς της ΕΕ για την κρατική βοήθεια και τον ανταγωνισμό, το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις – κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit στο διχασμένο Συντηρητικό κόμμα.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, δήλωσαν οι πηγές, εάν αυτή η λύση έκτακτης ανάγκης για να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια μεμονωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι τρόποι αποχώρησης από την τελωνειακή ρύθμιση δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί και ότι θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά από τους διαπραγματευτές. Η ΕΕ θέλει αυτό να γίνει μέσω ενός κοινού μηχανισμού διαιτησίας της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου –της Κοινής Επιτροπής– που θα συσταθεί μετά το Brexit.

Σύμφωνα με την επιλογή που προτιμά η ΕΕ, εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, θα ζητήσουν τη συμβουλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ).

Η κυβέρνηση της Μέι, ωστόσο, θέλει να έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει μονομερώς. Ο τερματισμός της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις της καμπάνιας υπέρ του Brexit.

Σχετική είδηση: Κρίσιμη ημέρα για την Τερέζα Μέι – Στο υπουργικό συμβούλιο η συμφωνία για το Brexit (video)

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE