Έρευνα: Περίπου 3,5 εκατ. ευρώ κοστίζει στο βρετανικό σύστημα υγείας η αφαίρεση αντικειμένων από αυτιά και μύτες

0
Έρευνα: Περίπου 3,5 εκατ. ευρώ κοστίζει στο βρετανικό σύστημα υγείας η αφαίρεση αντικειμένων από αυτιά και μύτες

Περίπου τρία εκατομμύρια στερλίνες (σχεδόν 3,42 εκατ. ευρώ) κοστίζει στα νοσοκομεία του βρετανικού Εθνικούς Συστήματος Υγείας (NHS) η αφαίρεση αντικειμένων από τα αυτιά και τη μύτη, κυρίως σε περιπτώσεις παιδιών.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC, τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως μεταφέρονται στο νοσοκομείο προκειμένου να τους αφαιρεθούν αντικείμενα από τα αυτιά και τις μύτες. Συγκεκριμένα, το 95% των αντικειμένων αφαιρούνται από τις μύτες τους και το 85% από τα αυτιά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το χρονικό διάστημα από το 2010 ως το 2016 σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 1.218 ρινικές και 2.479 ωτιαίες αφαιρέσεις.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι από τις μύτες και τα αυτιά των παιδιών αφαιρούνται συνήθως κοσμήματα, ενώ οι μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών αφαιρούνται συχνά από τα αυτιά ενηλίκων.

Από τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων με τα περιστατικά εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αγγλίας (Hospital Episode Statistics) φαίνεται ότι, τα παιδιά από ενός έως τεσσάρων ετών είναι πιθανότερο να αναζητήσουν βοήθεια για την αφαίρεση ξένου σώματος από την μύτη. Επίσης, παιδιά 5 ως 9 χρονών έχουν μεταφερθεί στα επείγοντα περιστατικά με κάποιο ξένο αντικείμενο στο αυτί τους.

Στο 40% των περιπτώσεων κοσμήματα αφαιρούνται τόσο από τα αυτιά όσο και από τις μύτες παιδιών. Χάρτινα ή πλαστικά παιχνίδια έχουν αφαιρεθεί κυρίως από μύτες, ενώ μπατονέτες και μολύβια έχουν βρεθεί μέσα σε αυτιά.

Ο υπεύθυνος της μελέτης, δρ Σάιμον Μόρις, ειδικός στο νοσοκομείο Morriston στο Σουάνζι, λέει ότι έχει δει «από μπιζέλια, μέχρι αυτοκόλλητα ματάκια, μπαλάκια από αφρολέξ και σακουλάκια φύλαξης τροφίμων» μέσα σε αυτιά και μύτες. Κατά τον ίδιο, πιο επικίνδυνο ξένο σώμα που έχει εντοπιστεί σε ανθρώπινο οργανισμό είναι οι μπαταρίες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς, οι επιστήμονες εξηγούν: «Η ύπαρξη ξένων σωμάτων σε παιδιά αποδίδεται γενικώς στην περιέργεια, στη συνήθεια να εξερευνούν τα παιδιά τις κοιλότητες του σώματός τους και στην τυχαία είσοδο ενός ξένου σώματος (στον οργανισμό).»

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC

http://bit.ly/2JXh8SE