Moto GP Αυστραλία: Ο Vinales έδωσε τη νίκη στη Yamaha

0
2018 213
2018 213

Το αρνητικό σερί της Yamaha που ήταν 25 αγώνες χωρίς νίκη στο Moto GP, σταμάτησε στην Αυστραλία με τη νίκη του Maverick Vinales που έχει στη Yamaha του το νούμερο 25! Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, η ομάδα της Yamaha δείχνει στους τελευταίους αγώνες να έχει βελτιωθεί. Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζουν οι πίστες, αφού είναι από αυτές που βολεύεται η Yamaha. Στην Αυστραλία, όλοι οι αναβάτες της Yamaha έδειξαν ικανοί για ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Marc Marquez παρά την pole position που κατέκτησε, δεν ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη. Πιο δυνατός από όλους τους αναβάτες, έδειχνε ο Andrea Iannone με τη Suzuki. Προς μεγάλη χαρά των θεατών, μετά την εκκίνηση και για ένα γύρο προηγήθηκε ο Αυστραλός Jack Miller. Μετά τον 1ο γύρο όμως υποχώρησε και επικεφαλής τέθηκε ο Marc Marquez για τους 3 επόμενους γύρους. Έχασε κι αυτός την πρωτοπορία από τον Andrea Iannone που επίσης προηγήθηκε για 3 μόνο γύρους. Ο Maverick Vinales που ξεκίνησε από τη 2η θέση, υποχώρησε στην 9η για τους 3 πρώτους γύρους και σιγά σιγά άρχισε να ανακάμπτει. Στον 8ο γύρο πέρασε στην 1η θέση την οποία διατήρησε με μεγάλη άνεση μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας. Ο ρυθμός ήταν γρήγορος και σταθερός και ήταν από τους λίγους αγώνες φέτος που είδαμε τον νικητή να εξασφαλίζει από νωρίς σημαντική διαφορά. Έτσι, ο Ισπανός πανηγύρισε μια σημαντική νίκη τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη Yamaha.

Στη 2η θέση τερμάτισε ο Andrea Iannone. Ο Ιταλός της Suzuki έχασε την ευκαιρία για τη νίκη σε έναν αγώνα που έδειχνε να είναι πολύ δυνατός. Αυτό οφείλεται στο ότι έκανε 2 σημαντικά λάθη, ένα στην αρχή του αγώνα που έχασε θέσεις και πιέζοντας έφθειρε το πίσω ελαστικό του κι ένα στο τέλος που ενώ γυρνούσε 1 δευτερόλεπτο ταχύτερα από τον Vinales, έκανε πάλι λάθος κι έχασε χρόνο. Κατάφερε να τερματίσει στη 2η θέση και να πανηγυρίσει ένα ακόμα βάθρο με τη Suzuki πριν φύγει από την ομάδα. Στην 3η θέση τερμάτισε ο Andrea Dovizioso που έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα. Περισσότερο όμως τον χαροποίησε το γεγονός πως στη δύσκολη για τη Ducati πίστα της Αυστραλίας, η μοτοσυκλέτα δούλεψε πολύ καλά δείχνοντας τη βελτίωση που έχουν κάνει.

Εξαιρετικό ήταν το αποτέλεσμα του Alvaro Bautista που αντικατέστησε τον Jorge Lorenzo στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati πριν αποχωρήσει από το Moto GP για τα Superbikes, το 2019. Ο Bautista είχε 3 πτώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, κάτι που τον δυσκόλεψε αρκετά, χάνοντας χρόνο. Όμως στον αγώνα ήταν εξαιρετικός, ευχαριστήθηκε την εργοστασιακή Ducati αλλά και τη βοήθεια που του προσέφερε η εργοστασιακή ομάδα, ανέβηκε μέχρι και τη 2η θέση και τελικά τερμάτισε 4ος. Λογικά, αν ο Lorenzo δεν καταφέρει να τρέξει στη Μαλαισία, η Ducati θα δώσει κι άλλη ευκαιρία στον Bautista. Στην 5η θέση τερμάτισε ο Alex Rins που δεν είχε το ρυθμό του Iannone αλλά κέρδισε τη μάχη της 5ης θέσης από τον Valentino Rossi. Ο Rossi περίμενε καλύτερη εμφάνιση και η αλήθεια πως αν δεν εγκατέλειπαν οι Zarco και Marquez, ο Rossi θα τερμάτιζε ακόμα πιο πίσω από την 6η θέση, σε έναν αγώνα που η ομάδα του κέρδισε. Τρομακτική ήταν η πρώτη των Zarco που ενώ βρισκόταν στην αγωνιστική γραμμή, ο Marquez που ήταν ελάχιστα μπροστά του αλλά εκτός γραμμής, αποφάσισε να επιστρέψει στη γραμμή κι έτσι ακούμπησαν οι δύο μοτοσυκλέτες. Ο Zarco είχε άσχημη πτώση ενώ η Honda του Marquez δεν έπεσε ούτε σε αυτήν την περίπτωση και εγκατέλειψε από με το χτύπημα που δέχθηκε από τη Yamaha, υπέστη ζημιές και ανάγκασε τον Marquez να εγκαταλείψει.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Miller, Morbidelli, Aleix Espargaro και Smith. Τρεις διαφορετικοί κατασκευαστές στο βάθρο και όλοι οι κατασκευαστές στη δεκάδα…

Επόμενος αγώνας και ο τελευταίος των συνεχόμενων αγώνων εκτός Ευρώπης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στη Μαλαισία, εκεί που πέρσι πήρε την pole position ο Dani Pedrosa και τον αγώνα κέρδισε ο Andrea Dovizioso.

Τα αποτελέσματα του αγώνα

Η βαθμολογία του πρωταθλήματος

sports.ert.gr.