Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα το νησί, προκαλώντας ζημιές στις υποδομές και στο λιμάνι του νησιού, χωρίς ευτυχώς να δημιουργεί προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Για σταδιακή εκτόνωση με την πάροδο του χρόνου μιλούν οι σεισμολόγοι χωρίς να αποκλείουν μεγάλο μετασεισμό. Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο κηρύχτηκε το νησί μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.
«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε» δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, μετά το πέρας της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου.
«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», είπε ο κ. Λέκκας, ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κυρίως σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».
Τέλος όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».
«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Πραστασίας, Γιάννης Ταφύλλης μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού, για να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «είναι πολύ λίγες οι ζημιές σε υποδομές και δίκτυα που είναι ένα στοιχείο που τονίζει την ανθεκτικότητα των υποδομών του νησιού. Ο λόγος που ήρθαμε είναι να κάτσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές να δούμε συντονισμένα εαν υπάρχουν ανάγκες ενισχύσεων μέχρι να τελειώσει η μετασεισμική ακολουθία».
Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE