Οι «αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης» (ΑΜΕΑ), μια κατηγορία κοινών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η χρήση τους ξεπερνά τα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας καναδικής μελέτης, της μεγαλύτερης για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και ογκολογίας Λοράν Αζουλέ του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν ένα εκατομμύριο ασθενείς άνω των 18 ετών, οι οποίοι έπαιρναν φάρμακα κατά της υπέρτασης. Από αυτούς, περίπου οι 8.000 διαγνώστηκαν με καρκίνο των πνευμόνων, σε χρονικό διάστημα σχεδόν έξι ετών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ο κίνδυνος για κάθε μεμονωμένο ασθενή είναι σχετικά μικρός, αλλά το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό σε επίπεδο πληθυσμού, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παίρνει τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Η μελέτη οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι, σε όσους χορηγούνταν «αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης»-ΑΜΕΑ, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων ήταν αυξημένος σε ποσοστό 14% κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις περιπτώσεις εκείνων που έπαιρναν άλλα φάρμακα για την υπέρταση. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος καρκίνου ήταν αυξημένος κατά 31% για όσους λάμβαναν τα φάρμακα ΑΜΕΑ για, τουλάχιστον, μια δεκαετία.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο σχετίζεται με τη λήψη φαρμάκων ΑΜΕΑ επειδή τα εν λόγω φάρμακα μπορούν να αυξήσουν μέσα στους πνεύμονες το επίπεδο ορισμένων χημικών ουσιών όπως η βραδυκινίνη, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Προκειμένου να καταλήξουν σε ακόμα πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα αναφορικά με την έρευνά τους, οι επιστήμονες θεωρούν ότι περαιτέρω μελέτη επί του θέματος είναι αναγκαία. Από την άλλη επισημαίνεται ότι η περίπτωση κάθε ασθενή είναι ξεχωριστή, σε σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από τη μια και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής χάρη στη μείωση της υπέρτασης (με τη χορήγηση φαρμάκων ΑΜΕΑ), από την άλλη. Χρειάζεται δηλαδή να υπολογίσει κανείς το αντιστάθμισμα, τους κινδύνους και τα οφέλη της συγκεκριμένης θεραπείας για κάθε ασθενή, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Τα αποτελέσματα της έρευνας τους δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE