Στην Ελευσίνα δεν ξεχνούν, τιμούν την ιστορία τους και παίρνουν από αυτήν τη δύναμη για να συνεχίσουν. Δεν αναφέραμε τυχαία τη λέξη ιστορία και όχι «αθλητική ιστορία», γιατί έτσι θα περιορίζαμε τη δυναμική της. Άλλωστε μία πόλη που το 2021 θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει ευρύ ορίζοντα για το πώς αντιλαμβάνεται κάθε κοινωνική δραστηριότητα και πώς την εντάσσει στη ζωή της.
Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 στο κλειστό γήπεδο «Ανδρέας Δασκαλάκης» (το όνομά του δόθηκε τιμώντας τη μνήμη καλαθοσφαιριστή, όπως και στο άλλο κλειστό της πόλης το «Τάκης Βενέτης»), τιμήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες του αθλητισμού της πόλης.
Γιατί η ιστορία της πόλης είναι μία και ενιαία, από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί και ίδρυσαν τον Ηρακλή Ελευσίνας το 1922 (επίσημη ίδρυση το 1928), έως την αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, έως τις γενιές των βιομηχανικών εργατών που εγκαταστάθηκαν τις περασμένες δεκαετίες, στελεχώνοντας τις επιχειρήσεις της περιοχής, που σαν άλλος Μινώταυρος πήρε ζωές σε εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, έως και την ανάγκη να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν μέσα σε τεράστιες δυσκολίες, αθλητικά σωματεία, να δώσουν διέξοδο στη νεολαία της περιοχής και αυτή να χαρίσει στην πόλη διακρίσεις.
Γυρνώντας στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πόλη είναι η συνισταμένη της ιστορίας των ανθρώπων της». Επίσης έκανε αναφορά στις ελλείψεις στον τομέα των υποδομών εκείνων των εποχών που μεσουρανούσαν οι τιμώμενοι, για να προσθέσει ότι «αυτό δείχνει το χαρακτήρα τους και τη θέλησή τους να προχωρήσουν. Η μνήμη της πόλης δείχνει την ιστορία της».
Ακολούθως ο πρόεδρος του ΠΑΚΠΠΑ (νομικό πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής Ελευσίνας –διοργανωτής της εκδήλωσης) Βασίλης Αγριμάκης, επισήμανε ότι πρέπει να μεταλαμπαδευτεί η ιστορία στους νεότερους, για να συμπληρώσει «σήμερα τιμούμε αυτούς που όταν ήμουν παιδί είχα σαν ινδάλματα, να τους χρησιμοποιήσουμε σαν πρότυπα».
Πριν τις βραβεύσεις, ο συντονιστής της εκδήλωσης Χρήστος Δήμας, έκανε σύντομες εισαγωγικές ομιλίες για ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρονταν στα τιμώμενα πρόσωπα και ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακό. Βασικό στοιχείο δεν ήταν μόνο οι αθλητικές επιδόσεις, αλλά οι ανθρώπινοι χαρακτήρες και τα ψυχικά χαρίσματα, αλλά και η αντίληψη για τη ζωή που εξέφραζαν. με προσπάθεια, σεβασμό στον αντίπαλο και τους συμπαίκτες, ήθος και θέληση για δουλειά.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις και συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι:
-Χρήστος Μαρούγκας, έφορος μπάσκετ (το βραβείο παρέλαβε ο γιός του αφού ο ίδιος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί).
-Παναγιώτης Μίχας, ποδοσφαιριστής
-Σπύρος Τσούτσουρας, προπονητής – δάσκαλος
-Νίκος Αδάμ, ποδοσφαιριστής, προπονητής έφορος
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκεί που υπήρχε το παλιό ιστορικό γήπεδο του Πανελευσινιακού, σήμερα χτίζεται κτίριο που θα στεγάσει γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ (Lidl), σε μία περιοχή που έχει ανάγκη αθλητικούς χώρους και που έχει σημαντικές εκτάσεις για ανέγερση αθλητικών χώρων για αθλητική δουλειά υποδομής. Σήμερα το θυμίζει το όνομα της στάσης και η εξέδρα πίσω από το ένα τέρμα που διακρίνεται από την περίφραξη του εργοταξίου.
Βιομηχανική περιοχή το Θριάσιο, ακόμα και τώρα που δεν θυμίζει την ακμή άλλων εποχών, έχει ανάγκη από χώρους άθλησης και όπως μας είπαν συμμετέχοντες στην εκδήλωση, «ίσως τα πολλά προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει η περιοχή, δημιουργούσαν πάντα και την ανάγκη να υπάρχει μία διέξοδος και στον αθλητισμό».
Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν γιατί σε αυτόν το αγώνα κανείς δε σκοπεύει να σφυρίξει τη λήξη…
Ρεπορτάζ & φωτο εκδήλωσης: Nάσος Μπράτσος
Φωτο εποχής: Η Γωνιά της παλιάς Ελευσίνας μας
Διαβάστε στο ert.gr το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018: H τραγωδία των Ελευσίνιων φιλάθλων το 1960 στην επιστροφή από την Πάτρα