Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους συγγραφείς να εμπνευστούν

0
Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους συγγραφείς να εμπνευστούν
τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους συγγρα 2018
Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους συγγραφείς να εμπνευστούν

Με τον ίδιο τρόπο που τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν σωστές διαγνώσεις ή να χειρουργούν με περισσότερη ακρίβεια, η τεχνολογία προσφέρει τώρα τις υπηρεσίες της και στους καλλιτέχνες, ή τους ανθρώπους του πνεύματος που θέλουν να αφήσουν πίσω τους ένα σημαντικό δημιούργημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Ρόμπιν Σλόαν, ο οποίος συν-γράφει το μυθιστόρημά του με τη «συνδρομή» του υπολογιστή, με τη διαφορά ότι εκτός από «εργαλείο» δακτυλογράφησης και εκτύπωσης κειμένων (το προφανές), ο υπολογιστής χρησιμεύει πλέον και ως «βοηθός» για την έμπνευση του.

Χάρη σε ένα συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο μάλιστα έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Σλόαν, οι ανολοκλήρωτες προτάσεις του συγγραφέα είναι δυνατό να συμπληρωθούν από τον υπολογιστή με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

Για παράδειγμα, καθώς ο Σλόαν γράφει τη φράση «οι βίσωνες μαζεύονται στο φαράγγι…», την αφήνει μισοτελειωμένη, πατά ένα πλήκτρο και ο υπολογιστής συμπληρώνει μόνος του «…κάτω από τον άδειο ουρανό»…

Η υποβοηθούμενη- από υπολογιστή- δημιουργία (computer-assisted creation) αποτελεί πεδίο έρευνας και πειραματισμών από επιστήμονες και λάτρεις της τεχνολογίας, που πιστεύουν ότι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης (με την ανάπτυξη ανάλογων συστημάτων) μπορεί να είναι ακόμα πιο διευρυμένος, βοηθώντας όχι μόνο εκείνους που ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες, αλλά και όσους χρειάζονται «υποστήριξη» προκειμένου να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν.

Και μπορεί το «στοίχημα» των ειδικών, να δημιουργήσουν «έξυπνες» μηχανές που θα γράφουν σωστά και ενδιαφέροντα κείμενα αντί για εμάς να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους προγραμματιστές, όμως, αν οι υπολογιστές μπορούν σήμερα να κατανοούν ένα κείμενο που «διαβάζουν», τότε ίσως δεν είναι μακριά η στιγμή που θα μπορούν και να γράφουν σχεδόν όπως οι συγγραφείς.

Άξιο αναφοράς είναι ότι, τον Ιανουάριο η κινεζική Alibaba ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα λογισμικό που σημείωσε καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με τους ανθρώπους, στην κατανόηση κειμένου. Όπως συμπεραίνει κανείς από την, μέχρι τώρα, τεχνολογική πρόοδο, στο μέλλον αναμένεται να έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες «εκπλήξεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία:  CC Jorge Royan-SA 3.0

http://bit.ly/2JXh8SE