12 Αγαπημένοι Έλληνες Ηθοποιοί που Πέθαναν το 2017
1. Κυβέλη Θεοχάρη
Πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο της Κατερίνας (1954) στο έργο Ταξίδι αναψυχής. Το 1956 συνεργάστηκε με το θίασο Ηλιόπουλου-Φωτόπουλου, όπου και εμφανίστηκε στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης” και στο έργο “Μια τσουκνίδα στις βιολέτες”. Ακολουθεί η συνεργασία της με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη και πολλές ακόμα μεγάλες συνεργασίες.
Η σταδιοδρομία της στο θέατρο θα σταματήσει στις αρχές του 1960 όπου έγινε ξεναγός αρχαιολογικών χώρων και διευθύντρια-συντονίστρια σε ελληνικές και ευρωπαϊκές κρουαζιέρες. Αργότερα, ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τα έτη της πρωθυπουργίας του, και συνέχισε ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη ως το 1999.
Το καλοκαίρι του 2014, και σε ηλικία 90 ετών, επιστρέφει έπειτα από δεκαετίες στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία docufiction του Alessandro Spiliotopulos “Οι κόρες του Χάους”, μία συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Κυβέλη και της Tetrafillon Films
2.ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΛΟ
Καλλιτέχνης με πλούσια παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Οι νεότεροι ίσως τον θυμούνται από την εμφάνισή του στην επιτυχημένη ελληνική κωμική σειρά «Στο Πάρα Πέντε».
Ο Βασίλης Τσάγκλος γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας στις 20 Ιουνίου 1939. Χάρη στις πρωτοβουλίες του, το 1989, το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα ξεκίνησε τις δραστηριότητές του, δημιουργώντας τον πρώτο πυρήνα του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ.
Ο Βασίλης Τσάγκλος δίδαξε, σκηνοθέτησε και έβαλε το θεμέλιο λίθο στην σύσταση του ως νομικό πρόσωπο, παραμένοντας ως το τέλος της ζωής του συμπαραστάτης σε κάθε θεατρική απόπειρα της ομάδας. Προς τιμήν του, το θερινό θέατρο του Δημοτικού Θεάτρου φέρει την επωνυμία «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΛΟΣ».
3. Θέμης Μάνεσης
Αποφοίτησε από τη θεατρική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη το 1969 και πραγματοποίησε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση με τον θίασο των Νίκου Ρίζου, Κώστα Βουτσά, Μάρως Κοντού και Γιάννη Βογιατζή σε ηλικία μόλις 25 ετών.
Από τις συμμετοχές του σε παραστάσεις ξεχωρίζει η συνεργασία του με το Κεντρικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (2000) στον Πλούτο του Αριστοφάνη, όταν υποδύθηκε το ρόλο του Συκοφάντη. Πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, βιντεοταινίες, ενώ υπήρξε και συμπαρουσιαστής στο τηλεοπτική παιχνίδι «Κόντρα Πλακέ» που παρουσίαζε ο Σπύρος Παπαδόπουλος (1996).
Επίσης, σε θεατρικές παραστάσεις που προβλήθηκαν από την τηλεόραση, όπως «Η Χαρτοπαίχτρα», «Υπόγειο» κ.α. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στο σίριαλ «Οι Αυθαίρετοι», όπου υποδυόταν έναν «μάγκα» φορτηγατζή.
Η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση πραγματοποιήθηκε στη σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» το 2014.
4. Δημήτρης Γούσης
Είχε εμφανιστεί σε αρκετές σειρές ενώ οι περισσότεροι των θυμούνται από το «Άγγιγμα Ψυχής».
Ο ηθοποιός ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, είχε λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις με προεξάρχουσα τις «Εκκλησιάζουσες» το 1996 σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Επίσης είχε πάρει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως «Αγγιγμα ψυχής», »Ψίθυροι καρδιάς», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» κ.α..Είχε πάρει μέρος επίσης σε πολλές μεταγλωτίσεις παιδικών σειρών της ΕΡΤ., όπως επίσης σε παραγωγές της ΕΡΤ για το ραδιόφωνο στα έργα του Σαίξπηρ «Τρικυμία», «Βασιλιάς Ληρ», «Ιουλιος Καισαρ» κ.ά.
5. Ευαγγελία Σαμιωτάκη
Η Ευαγγελία ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση της στην Θήβα και στη συνέχεια φοίτησε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1955 στον Ερωτόκριτο του Νίκου Χατζίσκου. Μετά την αποφοίτηση της έπαιζε για 17 συναπτά έτη ρόλους από αττικές κωμωδίες, κυρίως του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο. Αποτέλεσε μάλιστα αγαπημένη ηθοποιό του Αλέξη Σολωμού στο ρόλο της Λαμπιτούς στο έργο Λυσιστράτη
Συνεργάστηκε από το 1965 με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ από το 1978 ασχολήθηκε με το ελεύθερο θέατρο. Πραγματοποίησε και η ίδια θεατρικές παραγωγές επί 17 χρόνια, ενώ πραγματοποίησε περιοδείες σε Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδά. Συμμετείχε σε πολλές σειρές και ταινίες, ελληνικής αλλά και ξένης παραγωγής. Σύζυγός της από το 1952 μέχρι το 2009 ήταν ο Σπύρος Καλογήρου. Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Διομήδη Φωτιάδη, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν από το θάνατό της υπέφερε από προβλήματα υγείας στο αριστερό της πόδι.
6. Στάθης Ψάλτης
Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Αδελφός του είναι ο επίσης ηθοποιός Γιάννης Ρώτας.
Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη. Παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα και το 2006 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη.
Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας, Και ο πρώτος ματάκιας, Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια. Είχε παίξει πολλούς ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς.
Τραγούδησε αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις.
7. Μαίρη Τσώνη
Η Τσώνη ήταν γνωστή από τη συμμετοχή της στον πολυβραβευμένο «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου, όπου υποδυόταν τη μικρή αδελφή της οικογένειας.
Αρχικά, ωστόσο, είχε γίνει γνωστή ως τραγουδίστρια και μέλος του αγαπημένου αθηναϊκού συγκροτήματος «Mary and the boy», ως μουσικό έτερο ήμισυ του Αλέξανδρο Βούλγαρη.
Εκτός από τον «Κυνόδοντα», είχε συμμετάσχει στις ταινίες «Το Κακό» και «Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων» του Γιώργου Νούσια, το «Artherapy» του Νίκου Περάκη και τα «Οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Επίσης, είχε πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις των Μ. Μαρμαρινού και Κ. Τσιούκα.
8. Καίτη Παπανίκα – 12/06/2017
Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1964 στο έργο Υπόγειο Της Λέλας του Β. Ιμπροχώρη στο Θέατρο Αττικόν. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και διακρίθηκε στην πρόζα και την επιθεώρηση. Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1963 με την ταινία Μας Κρύβουν Τον Ήλιο και το 1968 ήταν σταθμός για την καριέρα της, αφού έγινε περισσότερο γνωστή όταν έπαιξε στην ταινία Μια Ιταλίδα απο την Κυψέλη.
Σε όλη τη σταδιοδρομία της έλαβε μέρος σε περισσότερες απο 50 ταινίες, δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες. Είχε τιμηθεί με το κρατικό βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της στην ταινία Άντε γειά του Γ. Τσεμπερόπουλου, ενώ είχε παίξει και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Η ηθοποιός, η οποία ξεχωρίζει για το ήθος της, την καλοσύνη και τις προοδευτικές ιδέες της, πήρε την απόφαση να προσφέρει τον μισθό της σε άπορες οικογένειες. Ο προβληματισμός για τα κοινά την οδήγησε στη θέση της δημοτικής συμβούλου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ως αντιπρόεδρος στον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, έριξε στο τραπέζι μια ρηξικέλευθη πρόταση: να δίνει τον μισθό της από το δημοτικό συμβούλιο (600 ευρώ) σε οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη από χρήματα για να επιβιώσουν.
Υπήρξε σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Θεόδωρου Κατσαδράμη. Η Καίτη Παπανίκα ήταν δασκάλα στη Σχολή Υποκριτικής του Αντώνη Ανδριόπουλου. Στις 8 Φεβρουαρίου 2015 ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμο Μέλος της Φιλότεχνης Λέσχης Αχαρνών (Μενιδίου).
9. Γιάννης Φακής – 14/06/2017
Ο Γιάννης Φακής γεννήθηκε το 1944 στα Αποίκια της Άνδρου και σε νεαρή ηλικία έγινε δεκτός από τις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης.
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης υπό τον Κάρολο Κουν το 1969, έλαβε ρόλους σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων η παράσταση «Ευριπίδου Τρωάδες» (1977) του Γιάννη Τσαρούχη, η “Γαλήνη” (1976) των Ηλία Βενέζη και Κώστα Λυχναρά, το «1922» (1978) του Νίκου Κούνδουρου, το “Άλμα Λίμπρε”(2001) του Νίκου Κουτελιδάκη, οι «Νύφες» (2004) του Παντελή Βούλγαρη και «Η Άλλη Θάλασσα» (2012, μη ολοκληρωμένη) του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία αποτέλεσε και την τελευταία του ερμηνεία.
10. Πέτρος Αλατζάς – 10/08/2017
Είχε ερμηνεύσει πολλούς ρόλους στο θέατρο, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στη σειρά του Mega το «Νησί», όπου υποδύθηκε τον δημοσιογράφο Σταύρο Σολομονίδη, τον εκδότη της εφημερίδας της Σπιναλόγκας.
Ο Πέτρος Αλατζάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεατρικού Οργανισμού «Μορφές» (Θέατρο «Εμπρός» 1992-1996) και από το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο θέατρο είχε παίξει σε πολλές παραστάσεις για ενηλίκους και παιδιά.
Είχε επίσης διδάξει σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς κι ερασιτέχνες ηθοποιούς και είχε φωτογραφήσει πολλές παραστάσεις χορού και θεάτρου. Φωτογραφίες του έχουν συνοδεύσει ποιητικές συλλογές.
11. Ζωή Λάσκαρη – 18/08/2017
Ήταν μια από τις διασημότερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς», το 1959. Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη.
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου του 1940. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 θεωρείται –μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη– μια από τις εμπορικότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.
12. Τάκης Εμμανουήλ – 26/08/2017
Γεννήθηκε το 1933 στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1960 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή με το έργο «Ιφιγένεια» του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με το Αρχαίο Αττικό Θέατρο. Οι θεατρικές του εμφανίσεις συνεχίστηκαν έως το 1965 σε διάφορους θιάσους.
Στην καριέρα του συμμετείχε συνολικά σε είκοσι μία ελληνικές ταινίες , δώδεκα ξένες παραγωγές και σε τηλεοπτικές σειρές («Ποιος Πληρώνει Τον Βαρκάρη» κ.α.) ενώ έχει γράψει το σενάριο και έχει σκηνοθετήσει την ταινία «Μεσάνυχτα Στη Βίλα Νέλλη» (1963).
Πηγή: nena.gr
(?)
SHOWBIZ
.