Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει σημαντικές δυνατότητες να διευρύνει το ρόλο του ως βασικός εταίρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας σε θέματα χρηματοδότησης της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά και ως ενδιάμεσος φορέας για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης, έργων περιβάλλοντος και άλλων δραστηριοτήτων. Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο υπουργός, είπε ότι τα χρόνια της κρίσης, το τραπεζικό σύστημα της χώρας υπέστη βαρύτατα πλήγματα. Δεκάδες πιστωτικά ιδρύματα χρεοκόπησαν ή απορροφήθηκαν με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα από τα πιο «συγκεντροποιημένα» τραπεζικά συστήματα στην Ευρώπη, με 4 μεγάλες τράπεζες να καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της αγοράς. Όμως το Τ.Π&Δ συμβολίζει αλλά και αποτελεί ταυτόχρονα μια εξαίρεση. Είναι το μόνο ειδικό πιστωτικό ίδρυμα που επέζησε της κρίσης.
Το Τ.Π&Δ αποδείχτηκε πρωτοπόρο στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και είναι το μόνο πιστωτικό ίδρυμα που εφάρμοσε μέτρα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών έπειτα από εισήγηση και σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ήδη από το 2016.
Το ΤΠ&Δ αποδείχτηκε πολύτιμος αρωγός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής ανάπτυξης και έχει κερδίσει την εκτίμηση των αυτοδιοικητικών Αρχών. Το πρώτο μάθημα, όπως δείχνει και το παράδειγμα του Τ.Π&Δ, είναι ότι το «δημόσιο» δεν σημαίνει ούτε πάντα ούτε υποχρεωτικά κακοδιαχείριση ή αποτυχία. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα ακολουθήσουμε μια πολιτική που υπηρετεί τους λίγους, διευρύνει τις ανισότητες και δημιουργεί αποκλεισμούς, μια πολιτική δηλαδή που οδηγεί σε κρίσεις ή αν θα εφαρμόσουμε μια στρατηγική συμβατή με τους στόχους της βιώσιμης, διατηρήσιμης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς.
Το δεύτερο μάθημα, που επίσης το δείχνει η δράση του Τ.Π&Δ, είναι ότι τα χρηματοδοτικά και τα πιστωτικά ιδρύματα ειδικού σκοπού έχουν να επιτελέσουν ένα σημαντικό ρόλο τόσο για την κάλυψη χρηματοδοτικών κενών όσο και στην αντιμετώπιση του τραπεζικού αποκλεισμού, που αρχίζει και παίρνει τη μορφή σημαντικού κοινωνικού και αναπτυξιακού κινδύνου.
Ακριβώς γι’ αυτό, η δίκη μας πολιτική αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων και ιδρυμάτων το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το κλασικό τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στη δημιουργία της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες, δημιουργούμε στοχευμένα εργαλεία και Ταμεία χορήγησης δανείων, εγγυήσεων ή κεφαλαίου συμμετοχών, στηρίζουμε τη δράση του Τ.Π&Δ, κατέληξε ο Γιάννης Δραγασάκης.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE