Ψηφίστηκαν οι τέσσερις τροπολογίες – Συνταγματικές αλλαγές

0
Ψηφίστηκαν οι τέσσερις τροπολογίες – Συνταγματικές αλλαγές

Με συνοπτικές διαδικασίες, το Κοινοβούλιο της πΓΔ της Μακεδονίας ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής, τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζεται στο εξής η ΠΓΔΜ.

Απείχαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του VMRO-DPMNE. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβανόφ, αρνείται να υπογράψει το διάταγμα, το οποίο φέρει την υπογραφή του προέδου της Βουλής. «Η συμφωνία ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Έτσι περνάει στην ελληνική πλευρά η επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που ενδέχεται να φέρει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Οι τροπολογίες στη γείτονα, που υπερψηφίστηκαν με 81 ψήφους, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών. Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή του σχετικού διατάγματος και στη συνέχεια θα αποσταλούν τα κείμενα στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ενώ εκτενείς είναι οι αναφορές των διεθνών μέσων ενημέρωσης στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, τα τελευταία δεδομένα μετέθεσαν για τη Δευτέρα την καθοριστική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο, που πιθανόν θα κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης.

Η μόνη διαφορά των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση είναι το όνομα της Μακεδονίας και θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα, πηγές των ΑΝΕΛ χαρακτήρισαν αποκυήματα φαντασίας τις πληροφορίες ότι στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος η πλειοψηφία δεν συμφώνησε με την πρόταση Καμμένου να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αποσύρει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ.

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρεται σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στελέχη της ΝΔ επιχειρούν να εκφοβίσουν συγκεκριμένους βουλευτές για να μην στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Καλεί μάλιστα τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση, αλλά και την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταδικάσει και να διαγράψει όσους σχετίζονται με αυτήν την άθλια -όπως αναφέρει- επιχείρηση εκφοβισμού.

Τη θέση της ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ, διατύπωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα, και υπογράμμισε ότι κατέγραψε τη βούληση της χώρα μας να προχωρήσει προς τα εμπρός. Αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΝΔ, η Αγγελα Μέρκελ σημείωσε τη διαφωνία τους για την προτεινόμενη λύση στο ονοματολογικό της ΦΥΡΟΜ, προσθέτοντας ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί αυτό το πρόβλημα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια, και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη, δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις

ΠΓΔΜ: Επικυρώθηκε η αλλαγή του Συντάγματος-Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ (video)

Ικανοποίηση αλλά και αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της βουλής της πΓΔΜ

Οι αντιδράσεις μετά τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταδικάσει η ΝΔ τις απειλές εναντίον βουλευτών

 

http://bit.ly/2JXh8SE