Χαμηλές θερμοκρασίες – Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Δ. Μακεδονίας

0
Χαμηλές θερμοκρασίες – Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Δ. Μακεδονίας

Μάχη με τον χρόνο, ώστε να μην παγώσει το χιόνι στο εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας δίνουν περισσότερα από 120 μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες από νωρίς το πρωί σήμερα, έχοντας στην διάθεση τους γιαυτό 6000 τόνους αλατιού οι οποίοι βρίσκονται σε χώρους αποθήκευσης σε κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Η θερμοκρασία από -2 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι στην Κοζάνη αναμένεται να κατρακυλήσει στους -7ο μέχρι και -10ο βαθμούς Κελσίου νωρίς το βράδυ καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την μετακίνηση των οχημάτων και πολιτών.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κίνηση των οχημάτων στον Νομό Γρεβενών διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Γρεβενών, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό διεξάγεται κανονικά, αν και οι οδηγοί θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ενδείξεις στους φωτεινούς πίνακες.  Η θερμοκρασία κυμαίνεται αυτήν την στιγμή (ώρα 17.00) στους -4ο βαθμούς Κελσίου και αναμένεται να πέσει στους -8ο βαθμούς ενώ στα ορεινότερα ακόμα πιο χαμηλά. Το ύψος χιονιού φτάνει τα 30-40 εκατοστά.

Στο Ν. Καστοριάς η χιονόπτωση σταμάτησε νωρίς το μεσημέρι με την θερμοκρασία να πέφτει αυτήν την ώρα στους -4ο  βαθμούς (ώρα 17.00),  ενώ τα μεσάνυχτα θα αγγίξει τους -9ο βαθμούς Κελσίου. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον Ν. Καστοριάς διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από το 22ο έως 31ο χλμ. της Επαρχιακής οδού  Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Κλεισούρας, από το 30ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής οδού  Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στον Ν. Κοζάνης όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας προς την περιοχή της Λίμνης Πολυφύτου και τα ορεινά των Πιερίων και Καμβουνίων (ώρα 17.00) το ύψος χιονιού φτάνει τους 20-30 πόντους. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Φλώρινας προς Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Κλειδί καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Κοζάνης-Φλώρινας. Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς που κινούνται προς την Πτολεμαΐδα στο ύψος της Ποντοκώμης από τον πάγο και τα ανεμοσούρια. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων από το 50ο έως 96ο χλμ. στην περιοχή από Νεάπολη προς Τσοτύλι- Πεντάλοφο και Επταχώρι. Από το 25ο έως 50ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας στα Σέρβια, προς το Τριγωνικό, Μεταξά, Λιβαδερό και το Σαραντάπορο. Σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο του Δήμου Εορδαίας, στο δημοτικό δίκτυο του Δήμου Κοζάνης και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στην Εγνατία οδό στην παράκαμψη της Καστανιάς μετά τα διόδια του Πολυμύλου τα οχήματα θα πρέπει να κινούνται με προσοχή και με τις ταχύτητες που αναγράφονται στις φωτεινές πινακίδες.

Στο Ν. Φλώρινας η θερμοκρασία βρίσκεται στους -4ο Βαθμούς Κελσίου και αναμένεται να φτάσει τους -10ο Βαθμούς το βράδυ. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Φλώρινας, πλην του οδικού δικτύου λεκανοπεδίου Πρεσπών καθώς και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Φλώρινας – Νίκης.

Μέχρις στιγμής δεν έχουν αναφερθεί αποκλεισμένα χωριά η αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στη δυτική Μακεδονία.

ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης   

http://bit.ly/2JXh8SE