Υεμένη: Αποχωρούν οι αντάρτες Χούτι από τη Χοντάιντα

0
Υεμένη: Αποχωρούν οι αντάρτες Χούτι από τη Χοντάιντα

Οι αντάρτες Χούτι άρχισαν να αποσύρονται από το λιμάνι της Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, εφαρμόζοντας τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου με την κυβέρνηση της χώρας, όπως επιβεβαίωσε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, η αποχώρηση των ανταρτών ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Οι Χούτι ξεκίνησαν «την πρώτη φάση της αναδίπλωσης», αποσυρόμενοι από το λιμένι, επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος των ανταρτών μιλώντας στο πρακτορείο Saba, που ελέγχεται από τους ίδιους.

Με την ευκαιρία αυτή, οι Χούθι οργάνωσαν και μια τελετή στην πόλη, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προβλέπει την εφαρμογή εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 18 Δεκεμβρίου στη Χοντάιντα, το κυριότερο μέτωπο του πολέμου και βασική πύλη εισόδου όχι μόνο για τα εισαγόμενα προϊόντα αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

Η πόλη ελέγχεται από το 2014 από τους Χούτι.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους και οδήγησε στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,DPA,VoA

http://bit.ly/2JXh8SE