Ποιες διατάξεις θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή και με πόσες ψήφους θα χρειαστεί να ψηφιστούν, αν δηλαδή θα απαιτηθεί απλή πλειοψηφία 151 ή ενισχυμένη 180 βουλευτών, αποφάσισε την Πέμπτη το κοινοβούλιο. Υψηλοί τόνοι και αλληλοκατηγορίες για σκοπιμότητες και παιχνίδια με το Σύνταγμα κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, κατά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Με 156 ψήφους υπερψηφίστηκε το άρθρο 3 για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.
Το άρθρο 32, που αφορά στην αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, πήρε 224 ψήφους, καιστην επόμενη Βουλή θα χρειάζεται 151 ψήφους για να αναθεωρηθεί.
Το άρθρο 86, περί ευθύνης υπουργών, πήρε 255 ψήφους, και θα χρειαστεί και αυτό 151 ψήφους για αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.
Πηγές Μαξίμου: Η ΝΔ προσπαθεί να περισώσει στελέχη της από ποινικές ευθύνες
«Με τη στάση και την ανακοίνωσή της η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία» σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Η πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών έχει δύο σκέλη:
(α) Τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 86, προκειμένου να καταργηθεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία ποινική δίωξη κατά υπουργών μπορεί να ασκηθεί μόνο μέχρι το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης, μετά την τέλεση του αδικήματος, βουλευτικής περιόδου. Με την κατάργηση της διάταξης αυτής, ποινική δίωξη κατά υπουργών θα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής του αδικήματος, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.
Τη διάταξη αυτή υπερψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου, 253 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και βουλευτές της ΝΔ.
(β) Προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86, σύμφωνα με την οποία στη ρύθμιση του άρθρου αυτού υπάγονται μόνο όσα αδικήματα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, και όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης τέτοιων καθηκόντων.
Τέτοιο αδίκημα είναι η δωροδοκία, αφού φυσικά δεν ανήκει στα καθήκοντα υπουργού να λαμβάνει δώρα. Με την ερμηνευτική αυτή δήλωση αίρεται η διχογνωμία που έχει προκύψει από την ισχύουσα διάταξη και αποσαφηνίζεται ότι για αδικήματα όπως η δωροδοκία δίωξη δεν ασκεί η Βουλή αλλά η Δικαιοσύνη, ό,τι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες.
Τη διάταξη αυτή υπερψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή 179 βουλευτές, μεταξύ των οποίων κανένας βουλευτής της ΝΔ. Αυτά είναι τα γεγονότα, και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.
Όσον αφορά το αν είναι «ανούσια» αυτή η προσθήκη: Όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της Νομικής, με την αυθεντική ερμηνεία διάταξης δεν τίθεται νέος κανόνας, αλλά αποσαφηνίζεται το ασαφές νόημα υφιστάμενου κανόνα. Επομένως, η ερμηνευτική δήλωση δεν συνιστά τροποποίηση της διάταξης, που ισχύει για το μέλλον, αλλά παράγει αποτελέσματα από τότε που ίσχυσε η ερμηνευμένη διάταξη.
Με τη στάση και την ανακοίνωσή της η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία. Γνωρίζει καλά ότι η ερμηνευτική δήλωση που δεν ψήφισαν οι βουλευτές της θα ισχύει εξαρχής και θα αφορά και ήδη εμπλεκόμενους σε αξιόποινες πράξεις. Δεν εισάγει νέα διάταξη ώστε να τίθεται θέμα αναδρομικότητας.
Αυτό το δίκαιο και την ορθή ερμηνεία του, προσπαθούν τρέχοντας να αποφύγουν και καταψηφίζουν τα στελέχη της ΝΔ».
Ρεπορτάζ: Κ. Κωνσταντόπουλος
Πηγή: ΕΡΤ1
http://bit.ly/2JXh8SE