Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «προβλέπει» έγκαιρα τη νόσο Αλτσχάιμερ

0
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «προβλέπει» έγκαιρα τη νόσο Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο, αναλύοντας απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου, προβλέπει έγκαιρα και με ακρίβεια ποιοι θα νοσήσουν από Αλτσχάιμερ, τουλάχιστον έξι χρόνια προτού η  νευροεκφυλιστική πάθηση διαγνωσθεί από τους γιατρούς.

Στην περίπτωση του Αλστσχάιμερ, όπως συμβαίνει και με άλλες σοβαρές ασθένειες, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου βοηθά ώστε η θεραπεία να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι γιατροί δυσκολεύονται να διαγνώσουν τις περιπτώσεις Αλτχάιμερ σε αρχικό στάδιο, προτού η εκφύλιση του εγκεφάλου των ασθενών προχωρήσει.

Χάρη στο «έξυπνο» σύστημα είναι δυνατό να εντοπιστούν οι αδιόρατες μεταβολές των επιπέδων της γλυκόζης στις περιοχές του εγκεφάλου των ασθενών, πολύ πιο αποτελεσματικά και νωρίτερα σε σύγκριση με τις διαγνώσεις των γιατρών.

Με τη συμβολή των γιατρών και των μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ένας αλγόριθμος βαθιάς μάθησης χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση εξετάσεων τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ). Στη συνέχεια ο αλγόριθμος δοκιμάστηκε (με 100% επιτυχία) σε 40 ασθενείς, στις περιπτώσεις των οποίων το Αλτσχάιμερ διαγνώστηκε εγκαίρως, κατά μέσω όρο έξι χρόνια πριν από την τελική διάγνωση.

Παρά την επιτυχία του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο αριθμός των ασθενών που εξετάστηκαν με την αξιοποίηση του αλγορίθμου ήταν μικρός. Ως εκ τούτου χρειάζονται περισσότερες δοκιμές προκειμένου η εν λόγω τεχνολογία να θεωρηθεί αποτελεσματική και ασφαλής για ευρύτερη χρήση.

Αν, πράγματι, η τεχνητή νοημοσύνη αποδειχθεί αξιόπιστη και για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, η χρήση της θα εξασφαλίσει μια σημαντική βοήθεια σε ακτινολόγους και άλλους γιατρούς, οι οποίο θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, συνδυαστικά με άλλες μεθόδους, για να εντοπίζουν εγκαίρως τα «σημάδια» της  νευροεκφυλιστικής πάθησης στους ασθενείς.

Οι ερευνητές θα «εκπαιδεύσουν» το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να «διαβάζει» και τις πρόωρες μεταβολές στα επίπεδα των πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς και ταυ στον εγκέφαλο, που επίσης σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE