Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διαγνώσεις παιδικών ασθενειών

0
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διαγνώσεις παιδικών ασθενειών

Το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι ικανό να κάνει διαγνώσεις κοινών παιδικών ασθενειών, το ίδιο καλά ή ακόμη καλύτερα και από έναν παιδίατρο, δημιούργησαν επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Προκειμένου να «εκπαιδεύσουν» τους αλγόριθμους του «έξυπνου» συστήματός τους οι  ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Κανγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, χρησιμοποίησαν στοιχεία από περίπου 1,36 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών κάτω των 18 ετών σε παιδιάτρους στην Κίνα.

Το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης  χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης για να εντοπίζει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών, βοηθώντας έτσι τους γιατρούς να πραγματοποιούν άμεσα αποτελεσματικές διαγνώσεις, λειτουργώντας ως ένα πρόσθετο «χέρι βοήθειας» στη διαχείριση του φόρτου της απαιτητικής τους εργασίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε σχετικά: «Πιστεύω ότι θα μπορεί να κάνει τελικά τις περισσότερες από τις δουλειές που σήμερα κάνει ένας γιατρός. Όμως η τεχνητή νοημοσύνη ποτέ δεν θα αντικαταστήσει ένα γιατρό. Απλώς θα επιτρέπει στους γιατρούς να κάνουν καλύτερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος».

Με την «εκπαίδευσή» του, το σύστημα μαθαίνει να εντοπίζει τις παιδικές ασθένειες, όπως ακριβώς κάνει και ένας παιδίατρος, αφού προηγουμένως έχει ανατρέξει στα ιατρικά ιστορικά και στα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων των ασθενών.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο «έξυπνος» παιδίατρος μπορεί να κάνει διαγνώσεις -με ακρίβεια σε ποσοστό 90% έως 97%– ασθενειών όπως ένα κοινό κρυολόγημα, μια οξεία κρίση άσθματος, μια μονοπυρήνωση, μια ανεμοβλογιά, μια ιγμορίτιδα κλπ.

Με σκοπό να εξετάσουν την εγκυρότητα του συστήματος, οι επιστήμονες συνέκριναν τις επιδόσεις του με τις διαγνώσεις 20 παιδιάτρων. Τα αποτέλεσμα είχαν ως εξής: Το σύστημα έκανε καλύτερες διαγνώσεις από τους παιδιάτρους που δεν είχαν πείρα. Όμως, σε γενικές γραμμές, δεν αποδείχθηκε καλύτερο από τους ιδιαίτερα έμπειρους παιδιάτρους.

Οι ερευνητές –που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine»– εργάζονται ήδη για την αναβάθμιση τους συστήματος, ώστε αυτό να κάνει διαγνώσεις σε περισσότερες ασθένειες, πέρα από τις παιδικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Patrick Dove

http://bit.ly/2JXh8SE