Σύνοδος Κορυφής: Προκαταρκτική συμφωνία για το Brexit

0
Σύνοδος Κορυφής: Προκαταρκτική συμφωνία για το Brexit
κορυφής προκαταρκτική συμφω 2018
Σύνοδος Κορυφής: Προκαταρκτική συμφωνία για το Brexit

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής για το BREXIT. Οι διαπραγματεύσεις για μια ομόφωνη απόφαση των 27 κράτησαν κυριολεκτικά ως την τελευταία στιγμή, ιδιαίτερα μετά την αντίδραση της Ισπανίας για το θέμα του Γιβραλτάρ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να εγκρίνουν τα δύο ιστορικά κείμενα, το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του `19 και την πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Σε μια σύντομης διάρκειας Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνυπογράφουν σήμερα δύο ιστορικά κείμενα: το Σχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ και την Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Για τα ζητήματα του Γιβραλτάρ, είτε εκείνα που αφορούν στην αποχώρηση είτε όσα έχουν να κάνουν με τη μελλοντική σχέση θα έχει λόγο και η Ισπανία. Ιδιαίτερη προσθήκη έγινε αργά χθες το απόγευμα στο κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης.

Σήμερα δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Οι ηγέτες οριστικοποιούν και επισημοποιούν το αποτέλεσμα των πολυεπίπεδων και δύσκολων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις 19 Ιουνίου του 2017, μετά το αίτημα αποχώρησης που κατέθεσε το ΗΒ στις 27 Μαρτίου 2017, μετά το δημοψήφισμα του 2016 που έδωσε εντολή στη βρετανική κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ.

Η σημερινή συμφωνία είναι προτακτική και ουσιαστικά διατηρεί ως έχουν βασικά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης. Πρόκειται, δηλαδή, για μια Συμφωνία για… μελλοντική Συμφωνία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κοινοβουλευτικά σώματα της Βρετανίας. Αν δεν συμβεί αυτό θα έχουμε άτακτο Brexit.

Αν δεν υπάρξει ανατροπή από τις 30 Μαρτίου και μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η Βρετανία θα μετέχει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς δικαίωμα ψήφου, χωρίς Επίτροπο και χωρίς ευρωβουλευτές. Με κοινή απόφαση των δύο πλευρών που θα πρέπει να ληφθεί έως τον Ιούλιο του 2020 μπορεί να δοθεί μία παράταση, ακόμη απροσδιόριστης διάρκειας, στη μεταβατική περίοδο.

Η συνάντηση των ηγετών ξεκίνησε στις 9.30 τοπική ώρα με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Tajani. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης με ενισχυμένη πλειοψηφία, θα εγκριθεί η Πολιτική Δήλωση για τις μελλοντικές σχέσεις και μια τελευταία ομιλία της Τερέζας Μέι, λίγο πριν από τη Συνέντευξη Τύπου που προβλέπεται να δοθεί στις 12:00, τοπική ώρα.

Ο Ντόναλντ Τουσκ θέλει η σημερινή Σύνοδος να δώσει το στίγμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων ηγετών, χωρίς αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Συριόπουλος

http://bit.ly/2JXh8SE