ΣΦΕΑ: Προκλητική η δίωξη των τριών μελών μας

0
2019 138
2019 138

«Προκλητική» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Φυλακισθέντρων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967- 1974, την αγωγή που άσκησαν εναντίον τριών μελών του οι απόγονοι του φρουράρχου Θεσσαλονίκης την περίοδο της γερμανικής κατοχής, στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, κατηγορώντας τους για «προσβολή μνήμης νεκρού».

Οι ενάγοντες, που ζητούν το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ, υποστηρίζουν ότι τα μέλη του συνδέσμου Αλέκος Γρίμπας και Σπύρος Σακέτας, με ανοιχτή επιστολή τους προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης (την οποία ανήρτησε στο διαδίκτυο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επίσης μέλος του συνδέσμου) «συκοφάντησαν και δυσφήμισαν» τον πατέρα τους (σσ. Αθ. Χρυσοχόου).

Να σημειωθεί, ότι η παρέμβαση έγινε με αφορμή τη μετονομασία οδού της Θεσσαλονίκης, σε οδό Αλπέρτου Ναρ (από οδό Αθανασίου Χρυσοχόου) με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει ο ΣΦΕΑ σε ανακοίνωσή του.

«Η αγωγή αυτή πέραν του προκλητικού της χαρακτήρα έχει και ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό, διότι στρέφεται κατά τριών δεσμωτών της χούντας, αλλά ταυτοχρόνως και παιδιών αντιστασιακών της κατοχής», αναφέρει ο ΣΦΕΑ, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τον φρούραρχο Θεσαλονίκης, Αθανάσιο Χρυσοχόου, «συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν φρούραρχο», «δεξί χέρι και υπερασπιστή του ναζί, δήμιου της Θεσσαλονίκης, Μαξ Μέρτεν, στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου το 1959» και «επίορκο ανώτατο αξιωματικό που αντί να αντισταθεί στους κατακτητές, εντασσόμενος είτε στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής, είτε στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης».

«Δηλώνουμε ότι θα υπερασπίσουμε τους εναγόμενους συναγωνιστές μας απέναντι στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια των απογόνων του Αθ. Χρυσοχόου. Πιστεύουμε ότι το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι αντιστασιακές οργανώσεις το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1941- 1945, οι ισραηλιτικές κοινότητες, οι ενώσεις θυμάτων της κατοχής, οι κοινωνικοί- πολιτικοί φορείς και οι πρωτοβουλίες που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού και του φασισμού», υπογραμμίζει ο ΣΦΕΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Αγωγή εναντίον αντιδικτατορικών αγωνιστών στη Θεσσαλονίκη

ΣΦΕΑ: Δίνει το παρών στη δίκη της Χρυσής Αυγής την Παρασκευή 15 Ιουλίου

49 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών – Εκδήλωση μνήμης του ΣΦΕΑ την Πέμπτη 21 Απριλίου

http://bit.ly/2JXh8SE