Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών

0
2019 394
2019 394

Με ξεχωριστές συγκεντρώσεις και διαφορετικά πλαίσια, πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο Σύνταγμα

Στο Σύνταγμα την κινητοποίηση οργάνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» με τη συμμετοχή άλλων σωματείων. Εκτός από κάποια συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ενώ έχουν αναρτηθεί πανό υπέρ του δημοψηφίσματος για την ονομασία και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το ΚΚΕ

Συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΚΚΕ στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ), όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα ότι δήθεν εκείνη κατάφερε να λύσει ένα ιστορικό πρόβλημα χρόνων που καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε, για να διασφαλίσει τάχα την ειρήνη, για να προωθήσει τη φιλία μεταξύ των λαών.

Λέει ψέματα.

Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί λύση.

Καμιά λύση προς όφελος των λαών δεν μπορεί να προκύψει, όταν αυτή έχει υπαγορευτεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και η συμφωνία που υπέγραψε ο Τσίπρας με τον Ζάεφ γράφει με μεγάλα γράμματα “Made in USA, made in NATO”, με την έγκριση της ΕΕ.

Όλα τα άλλα που λένε είναι ψέματα.

Γιατί η ειρήνη, η φιλία μεταξύ των λαών, δεν συμβιβάζεται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι με σημαία το “διαίρει και βασίλευε”, μακελεύουν, ματώνουν τους λαούς για τα συμφέροντά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα γιατί θέλει να κρύψει την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι ότι βασικός στόχος της συμφωνίας είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ, στο ΝΑΤΟ τώρα και σε μια προοπτική στην ΕΕ. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συμφωνία είναι μέρος των γενικότερων σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια».

Αντιπολεμική συγκέντρωση

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιπολεμικές συλλογικότητες  ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Διεθνιστικό Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών», οι διαδηλωτές πέρασαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία και πρόκειται να κατευθυνθούν προς τη Βουλή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την νατοϊκή συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Είναι μία συμφωνία που με κανέναν τρόπο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της ειρήνης και στη συνεργασία των λαών. Αντιθέτως, υπονομεύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και διευκολύνει τη FYROM να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προωθώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας. Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί τον βασικό στόχο αυτής της συμφωνίας, είναι παράγοντας αστάθειας για την Ελλάδα και για όλους τους γειτονικούς λαούς».

Στη Θεσσαλονίκη

Τρεις ήταν οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη. Στον Λευκό Πύργο από Παμμακεδονικές οργανώσεις, στο άγαλμα Βενιζέλου από μέλη του ΚΚΕ και στην Καμάρα αντιεθνικιστική συγκέντρωση από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου, Αλέξανδρος Βλάχος

Πηγές: EΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE