Συγκέντρωση πολιτών για την προστασία των ρεμάτων της Αττικής

0
Συγκέντρωση πολιτών για την προστασία των ρεμάτων της Αττικής

Με στόχο τη διάσωση των ρεμάτων της Αττικής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση – εκδήλωση την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 στις 2.30μμ έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Λεωφ. Συγγρού 15) κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των ρεμάτων της Αττικής.

Κάνουν λόγο για τον κίνδυνο κοπής 2.500 δένδρων, για να επενδυθούν τα
ρέματα με πέτρες τυλιγμένες σε συρματόπλεγμα και πασσαλότοιχους και για τον κίνδυνο πλημμυρών. Οι κινήσεις αναφέρονται στα 6χλμ. του ρέματος της Πικροδάφνης, στα 15χλμ. του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, στα 770 μέτρα του Ποδονίφτη και στον Ερασίνο.

Την κινητοποίηση οργανώνουν από κοινού οι ακόλουθες κινήσεις:
· Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης,
· Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης),
· Μικρογεωγραφίες,
· ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων,
· Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
· ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής (Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής)

Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι: «Η συγκέντρωση αυτή έχει σαν στόχο την υπεράσπιση και τη διατήρηση των φυσικών τμημάτων που απέμειναν στα τελευταία ρέματα της Αττικής, που ο παρωχημένος και αντιπεριβαλλοντικός σχεδιασμός της πολιτείας πρόκειται να καταστρέψει! Σκοπός μας είναι η αποτροπή των έργων της Περιφέρειας Αττικής, που προβλέπουν την αποψίλωση και τον εγκιβωτισμό τους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση αυτών και των πόλεών μας! Είναι η απόφασή μας να διατηρήσουμε τα τελευταία ρέματα της Αττικής και να μην επιτρέψουμε να έχουν την τύχη των υπολοίπων: του Ιλισσού, του Κηφισσού, του Ηριδανού κ.ά.

Είμαστε ο ανθρώπινος ποταμός που:
• σέβεται τη φύση που τον περιβάλλει και νιώθει αναπόσπαστο κομμάτι της,
• προστατεύει τα ποτάμια, τους δρόμους του νερού που η φύση χάραξε, γιατί αναγνωρίζει τον τεράστιο αντιπλημμυρικό τους ρόλο,
• υπερασπίζεται το νερό, το χώμα, τα βράχια, τα πλούσια οικοσυστήματα των ρεμάτων μας, γιατί είναι ο αναντικατάστατος φυσικός πλούτος που προστατεύει πολλαπλά τις πόλεις μας. Τις ζωές μας.
• Προτείνει λύσεις οι οποίες είναι φιλικές στο περιβάλλον, αρκετά πιο οικονομικές, ώστε να μη σπαταλιέται δημόσιο χρήμα σε έργα που όχι μόνο δε μας προστατεύουν από την πλημμύρα αλλά αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο και επιπλέον μπορεί να καλύψει άλλες κοινωνικές ανάγκες!

Σας καλούμε όλους σ’ αυτό το ανθρώπινο ποτάμι, για να υπερασπιστούμε τα ρέματά μας, τις ζωές μας. Γιατί η Πικροδάφνη, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ο Ποδονίφτης, ο Ερασίνος και όλα τα ρέματα, είναι ΖΩΗ και δεν πρέπει να αφήσουμε να καταστραφούν!
Για να διατηρήσουμε τα κομμάτια από τα ρέματα που απέμειναν ζωντανά, πολύτιμες
παρακαταθήκες για τις πόλεις μας και τις επόμενες γενιές!
Για να κυλήσουμε στη συνέχεια πλάι στο θαμμένο Ιλισσό προς την πηγή της Καλλιρρόης, να θυμηθούμε την ιστορία ενός πανέμορφου ποταμού, που θάφτηκε κάτω από τα τσιμέντα μιας πόλης. Και μαζί μ’ αυτόν τα πάμπολλα οφέλη του….».

http://bit.ly/2JXh8SE