Στο «Χωριό των Παιδιών», στη Βραζιλία, το βραβείο αρχιτεκτονικής RIBA

0
2018 48
2018 48

Το διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής RIBA δόθηκε εφέτος στο «Χωριό των Παιδιών», ένα συγκρότημα σχολείων στη βόρεια Βραζιλία.

Το βραβείο -που απονέμεται κάθε δύο χρόνια-  δίνεται ως τιμητική διάκριση σε κτίσματα «που αποτελούν παράδειγμα αριστείας σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής φιλοδοξίας, και έχουν ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο».

Για την κατασκευή του «Χωριού των Παιδιών» που φτιάχτηκε προκειμένου να στεγάσει 540 μαθητές, ηλικίας από 13 έως 18 χρονών, οι οποίοι φτάνουν από απομακρυσμένες περιοχές (κάποιοι από αυτούς διαπλέουν τα ποτάμια με βάρκα) συνεργάστηκαν δύο αρχιτεκτονικά γραφεία της Βραζιλίας, το Aleph Zero και το Rosenbaum.

Το κτίσμα ανήκει στο σύνολο 40 σχολείων του ιδρύματος Bradesco, το οποίο προσφέρει εκπαίδευση σε παιδιά αγροτικών περιοχών της Βραζιλίας. Όπως εξήγησαν οι αρχιτέκτονες, με το εγχείρημά τους θέλησαν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να είναι «σπίτι, μακριά απ’ το σπίτι».

Πριν από τη «μεταμόρφωση» του κτιρίου, οι κοιτώνες που φιλοξενούσαν 40 μαθητές αντικαταστάθηκαν από μικρότερα δωμάτια, σε καθένα από τα οποία είναι δυνατό να φιλοξενηθούν 6 μαθητές.

Σε στρατηγικά σημεία, στα άκρα του χωριού, δημιουργήθηκαν δύο μεγάλα «χωριά», ένα για αγόρια και ένα για κορίτσια. Γύρω από τους κοιτώνες οργανώθηκαν ζώνες – χώροι μελέτης, χώροι στους οποίους τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση ή να παίξουν.

Η αρχιτέκτων Ελίζαμπεθ Ντίλερ (του γραφείου DS+R), η οποία ήταν μέλος της επιτροπής απόδοσης του φετινού βραβείου RIBA, δήλωσε για τα κτίρια στο «Χωριό των Παιδιών»: «Πέραν του ότι είναι μια εξέχουσα δουλειά αρχιτεκτονικής, το «Χωριό των Παιδιών» αντιπροσωπεύει τη γενναιοδωρία της φιλανθρωπικής αποστολής του Ιδρύματος Bradesco να προσφέρει πολύ αναγκαίες υποδομές σε όσους, υπό άλλες συνθήκες, θα είχαν περιορισμένη πρόσβαση στα σχολεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία:

http://bit.ly/2JXh8SE