Στον Ουκρανό σκηνοθέτη, Όλεγκ Σέντσοφ, το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018

0
Στον Ουκρανό σκηνοθέτη, Όλεγκ Σέντσοφ, το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018

Τον Όλεγκ Σέντσοφ, τιμά φέτος με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

 Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, είπε: «Ο Όλεγκ Σέντσοφ έγινε σύμβολο του αγώνα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία, χάρις στο θάρρος του και την αποφασιστικότητά του. Τιμώντας τον με το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη στήριξη στον αγώνα που δίνει. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο αγώνας του μας θυμίζει ότι είναι καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού στον κόσμο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Όλεγκ Σέντσοφ

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης, Όλεγκ Σέντσοφ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά της ρωσικής de facto κυριαρχίας στην Κριμαία. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δικαστική διαδικασία «άδικη δίκη ενώπιον στρατοδικείου». Συνεχίζοντας την απεργία πείνας του ήδη για περισσότερες από 100 ημέρες, ο Σέντσοφ, έχει αναδειχθεί επίσης σε ισχυρό σύμβολο της τύχης των 70 περίπου Ουκρανών πολιτών που έχουν συλληφθεί παράνομα και καταδικασθεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Χερσόνησο της Κριμαίας μετά την προσάρτησή της. Τον Όλεγκ Σέντσοφ, πρότεινε η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η τελετή απονομής

Η τελετή απονομής του βραβείου (και του χρηματικού ποσού των 50.000 ευρώ που το συνοδεύει), θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Όλεγκ Σέντσοφ, ΜΚΟ που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Νασερ Ζεφζαφι, ήταν οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το φετινό Ζαχάρωφ. Περισσότερες πληροφορίες για τους υποψηφίους, εδώ.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε η Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.

 

http://bit.ly/2JXh8SE