Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα περιοδεύσει αυτή την εβδομάδα σε Ιταλία, Μονακό και Γαλλία, γνωστοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ρώμη αναμένεται με την ευκαιρία αυτή να προσχωρήσει σε μια μείζονα κινεζική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ή τον «νέο δρόμο του μεταξιού» όπως επίσης αποκαλείται το μεγαλεπήβολο σχέδιο.
Οι επίσημες επισκέψεις του Σι θα γίνουν από την 21η ως την 26η Μαρτίου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τη διάρκεια της παραμονής του Σι σε καθεμία χώρα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας, η Κίνα αναμένεται να υπογράψει πρωτόκολλο με την Ιταλία που αφορά την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Η Ιταλία θα γίνει έτσι το πρώτο κράτος μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) που θα ενταχθεί στο κινεζικό σχέδιο.
Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε το 2013, έχει σκοπό – κατά το Πεκίνο – να αυξηθούν οι συνδέσεις μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Προβλέπει ιδίως χρηματοδοτήσεις χερσαίων και ναυτιλιακών υποδομών, συνολικού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το σχέδιο διχάζει τους Ευρωπαίους. Ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Άλλες, κυρίως στη δυτική Ευρώπη, φοβούνται πως η κινεζική κυβέρνηση έχει βασικό σκοπό να επεκτείνει την πολιτική επιρροή της στη Δύση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται μια «συντονισμένη προσέγγιση» έναντι της Κίνας.
Μετά τη Ρώμη, ο Σι θα κάνει επίσημη επίσκεψη στο Μονακό – κάτι δίχως προηγούμενο για Κινέζο αρχηγό στο πριγκιπάτο των 37.000 κατοίκων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.
Η Γαλλία και η Κίνα τυπικά εορτάζουν φέτος την 55η επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση ζυγίζει τα «ρίσκα» που ενέχει η συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, δηλαδή της κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου πέμπτης γενιάς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE