Με στόχο «την υπογραφή μιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων και θα δίνει θετικό σήμα για την προοπτική των Τραπεζών
και την ανάκαμψη της οικονομίας», η ΟΤΟΕ ξεκίνησε από τις 28/1 τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών.
Η πλευρά των Τραπεζών επιφυλάχθηκε να δώσει συνολική απάντηση στην ΟΤΟΕ στη νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, που ορίσθηκε και θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ τα θέματα που η ίδια έθεσε είναι τα εξής:
1. Προστασία της Απασχόλησης
Για μια ακόμα φορά η προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων βρίσκεται στην πρώτη θέση των διεκδικήσεων της ΟΤΟΕ, δεδομένου ότι η μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων είναι δραματική αφού μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις η απασχόληση έχει συρρικνωθεί κατά 30.000 εργαζόμενους την τελευταία δεκαετία (2009-2019), ενώ οι πιέσεις συνεχίζονται.
Όπως δεν επέτρεψε να γίνουν απολύσεις τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα η μείωση του αριθμού των εργαζομένων να γίνει ομαλά με εθελούσιες εξόδους, έτσι και τώρα η ΟΤΟΕ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί απολύσεις ή αποσχίσεις τραπεζοϋπαλλήλων με κατάλυση των εργασιακών δεσμών των συναδέλφων με τον κλάδο, και φυσικά δεν αποδέχεται το διαρκές, πλέον, προσχηματικό επιχείρημα για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.
Για τον λόγο αυτό η ΟΤΟΕ διεκδικεί ρήτρα προστασίας της απασχόλησης και στη νέα Κλαδική Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
2. Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών
Οι τραπεζοϋπάλληλοι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, έχουν υποστεί δραστική μείωση των εισοδημάτων τους, γεγονός που σε συνδυασμό με τις γενικότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών καθιστά τους όρους διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους ιδιαίτερα δυσχερείς.
Για το λόγο αυτό, είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου. Στόχος είναι να καλυφθούν βασικές ανάγκες και, παράλληλα, να δοθεί ουσιαστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η ανάκαμψη με στόχο την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη μπορεί να αρχίσει από τις Τράπεζες, με εφαλτήριο τη συλλογική συμφωνία των δύο πλευρών.
3. Μετάβαση στη ψηφιακή τραπεζική με θεσμοθέτηση της συμμετοχής της ΟΤΟΕ
Η μετάβαση των Τραπεζών στη ψηφιακή εποχή, που είναι ήδη σε εξέλιξη, είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει ωστόσο να υλοποιηθεί χωρίς θεσμοθετημένες διαδικασίες που να αποτρέπουν τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος σε κάθε περίπτωση παραμένει απαραίτητος και πρωταρχικός.
Για τον λόγο αυτό η ΟΤΟΕ διεκδικεί τη θεσμοθέτηση της έγκαιρης πληροφόρησης και συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων στις διαδικασίες ψηφιακής αναδιάρθρωσης των τραπεζικών εργασιών. Παράλληλα, απαιτεί η ψηφιακή μετάβαση να μην γίνει ενάντια στους τραπεζοϋπαλλήλους, οι οποίοι δικαιούνται και πρέπει να εκπαιδευτούν προκειμένου να αναλάβουν νέους ρόλους και καθήκοντα στον κλάδο.
Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ τόνισε ότι η ψηφιακή μετάβαση δεν μπορεί να σηματοδοτεί την υποκατάσταση των εργαζομένων αλλά την αξιοποίησή τους με διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση στα νέα δεδομένα και τις σύγχρονες απαιτήσεις που οφείλουν να είναι ενταγμένες σε μια μακρόπνοη και καλά σχεδιασμένη αναπτυξιακή στρατηγική των Τραπεζών».
Πέρα από τα παραπάνω, τέθηκαν και άλλα ζητήματα του διεκδικητικού πλαισίου της ΟΤΟΕ που αφορούν:
– Στις ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας (ρυθμίσεις δανείων κ.λπ.).
– Στην Εταιρική Διακυβέρνηση και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, με κεντρικό αίτημα τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα Δ.Σ. των Τραπεζών.
– Στην Ισότητα – ίσες ευκαιρίες και την προστασία της οικογένειας και της μητρότητας με βελτιώσεις στην πρόσθετη σωρευτική άδεια φροντίδας των παιδιών και στην άδεια σχολικής παρακολούθησης.
– Στις Παροχές που αφορούν στην Πρόνοια – υποχρεώσεις των Τραπεζών.
http://bit.ly/2JXh8SE