Ρεβυθούσα: Ενεργειακή επάρκεια και δυνατότητα εξαγωγών

0
Ρεβυθούσα: Ενεργειακή επάρκεια και δυνατότητα εξαγωγών

Η τρίτη δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας εγκαινιάστηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΕΣΦΑ, η δεξαμενή διπλασιάζει τη δυναμικότητα του σταθμού εξασφαλίζοντας ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα, ενώ δίνει δυνατότητες για την πραγματοποίηση εξαγωγών φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΕΣΦΑ, μετά την αναβάθμιση η ετήσια δυναμικότητα του σταθμού θα αυξηθεί στα 7 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο από τα οποία -σύμφωνα με εκτιμήσεις-τα 5 δισ. μπορούν να προωθηθούν για εξαγωγές, στις χώρες των Βαλκανίων με αξιοποίηση της υπάρχουσας διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας στην οποία υπάρχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου της κατανάλωσης των χωρών της περιοχής.

Παράλληλα στη Ρεβυθούσα αναπτύσσεται μικρής κλίμακας σταθμός ανεφοδιασμού βυτιοφόρων με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τον ανεφοδιασμό απομακρυσμένων καταναλωτών, βιομηχανιών, νησιών, πλοίων και βαρέων οχημάτων χερσαίων μεταφορών.

Για έργο στρατηγικού χαρακτήρα έκανε λόγο ο Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι τα δίκτυα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο κι επεκτείνονται σε 18 πόλεις.

Σχετική είδησηΡεβυθούσα: Εγκαινιάζεται η 3η δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ

Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου
Πηγή: ΕΡΤ1

http://bit.ly/2JXh8SE