Πόρισμα – φωτιά για τη NOVARTIS

0
2019 8
2019 8

Αρκετές καταθέσεις ασθενών έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς. Στο πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνονται πέντε πανάκριβα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis, τα οποία ερευνώνται. Πρόκειται για φάρμακα καρκινοπαθών ή ασθενών με σοβαρά προβλήματα όρασης. Κόστιζαν έως και 1000 ευρώ. Για μια πλήρη θεραπεία οι ασθενείς έπρεπε να πληρώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ.

Ασθενής περιγράφει στην ΕΡΤ το «γολγοθά» που πέρασε προκειμένου να ανταποκριθεί στην πανάκριβη θεραπεία του λέγοντας: «Καταστράφηκε η ζωή μου, πούλησα ό,τι είχα και δεν είχα. Διαλύθηκα. Τα φάρμακα που έπρεπε να παίρνω ήταν πανάκριβα».

«Στο πόρισμα περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου να υπερτιμολογούνται τα συγκεκριμένα φάρμακα της Novartis. Βάσει του πορίσματος οι εισαγγελείς θα επιχειρήσουν για πρώτη φορά να αποτιμήσουν τη ζημία που υπέστησαν ελληνικό δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία».

Aποζημιώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου η Novartis να βρεθεί αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα αγωγών από ασθενείς, ενώ βέβαιες θεωρούνται και οι αστικές αξιώσεις από το ελληνικό δημόσιο.

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφέρει: «Αληθεύει ή όχι ότι το πόρισμα των 3.000 σελίδων που παραδόθηκε στην κ. Παπασπύρου δεν έχει κανένα στοιχείο για τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται εδώ και ενάμιση χρόνο;

Η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Θέλει δεν θέλει η σκευωρία που έστησε για να συκοφαντήσει ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς θα αποκαλυφθεί με κάθε λεπτομέρεια».

Σύμφωνα με το πόρισμα, εκτός από τις υπερτιμολογήσεις, ζημιά προκλήθηκε στα δημόσια ταμεία και από την επιστροφή των ληξιπρόθεσμων φαρμάκων, η οποία αποτιμάται στα 250 εκατομμύρια ευρώ από το 2006.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Πηγή: ΕΡΤ1

http://bit.ly/2JXh8SE