Πως εξειδικεύονται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

0
Πως εξειδικεύονται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να κατατεθούν προς ψήφιση στη  Βουλή οι διατάξεις νόμου με τις οποίες θα υλοποιούνται άμεσα τα μέτρα για το 2019 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και αφορούν την καταβολή μιας «παραλλαγής» 13ης σύνταξης συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, καθώς και μειώσεις στον ΦΠΑ.

Για τον ΦΠΑ, τα μέτρα αφορούν σε μετάταξη όλων των τροφίμων από τον κανονικό συντελεστή 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μείωση του ΦΠΑ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.
Αυτά τα μέτρα έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος 1,060 δισ. ευρώ για φέτος (800 εκατ. ευρώ οι συντάξεις και 260 εκατ. ευρώ απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ σε επίπεδο εξαμήνου).

Η μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13% η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα, και εφόσον η μείωση περάσει στην αγορά, θα επηρεάσει τις τιμές μιας σειράς βασικών αγαθών στο αποκαλούμενο «καλάθι της νοικοκυράς».
Σήμερα με ΦΠΑ 24% επιβαρύνονται τα εξής προϊόντα: Καφές, Κακάο, Τσάι, Χαμομήλι , Ζάχαρη, Αλάτι, Ξύδι, Μπαχαρικά, Αλλαντικά, Μαρμελάδες, Σοκολάτες, Γκοφρέτες, Μπισκότα, Παγωτά, Κρουασάν, Παξιμάδια, Κονσέρβες, Σνακ, Δημητριακά, Ηλιέλαια, Σογιέλαια, Καλαμποκέλαια, Φυτικές λιπαρές ουσίες.

Από τη μετάταξη εξαιρούνται ποτά – ροφήματα- αλκοόλ.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση η οποία επίσης θα εφαρμοστεί άμεσα, θα σημάνει μείωση των επιβαρύνσεων από το 24% στο 13% για τα προϊόντα τα οποία πωλούνται από οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ , κυλικεία – καντίνες κ.ά. ενώ οι καταναλωτές αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος που θα εκδοθούν από τον Ιούνιο και μετά μείωση επιβαρύνσεων εξαιτίας της μετάταξης από το 13% στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%.

Όσον αφορά στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την 1-1-2020 και μετά, από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού προκύπτει πως θα νομοθετηθούν μετά τις εθνικές εκλογές.

Τα μέτρα αυτά των επομένων ετών, μεταξύ άλλων αφορούν σε μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, ενίσχυση της επιδότησης θέρμανσης για κατοίκους ορεινών περιοχών (Α και Β ζώνη), έκπτωση από το φόρο εισοδήματος των τόκων στεγαστικών δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζόμενων, αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150% για επενδύσεις επιχειρήσεων εντός πενταετίας, ταχύτερη μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων στο 25% το 2021, μείωση του φόρου για τους συνεταιρισμούς (10% και έκπτωση 10% στο φόρο εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών) και βέβαια κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2020.

Η εξαγγελία μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, θα σημάνει μηδενικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Πρακτικά η εφαρμογή της νέας κλίμακας μεταφράζεται σε «κέρδη» από 22 ευρώ για έναν φορολογούμενο με εισόδημα 13.000 ευρώ έως και 726 ευρώ για φορολογούμενο με εισόδημα 40.000 ευρώ.

«Δικαίωση όσων έβαλαν πλάτη»

Ήρθε η ώρα να δικαιωθούν οι θυσίες όσων έβαλαν πλάτη τα χρόνια της κρίσης, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας δέσμη ελαφρύνσεων μόνιμου χαρακτήρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε  την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα εκτιμηθούν θετικά από τις αγορές και τους επενδυτές, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι είναι προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και όχι για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας επί 4 χρόνια διέλυσε την οικονομία και την μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου που γνωρίζει ότι θα χάσει, αναγκάζεται να υιοθετήσει μεμονωμένες δεσμεύσεις της ΝΔ, σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για ψηφοθηρικά μέτρα έκανε λόγο το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι οι πολίτες χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ που τους επιστρέφει αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στην τακτική «σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1» με μέτρα άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, σχολίασε το ΚΚΕ

Ξεζούμισαν το λαό και επιστρέφουν ψιχία, ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.