Πυρά Ερντογάν κατά Μακρόν για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων

0
Πυρά Ερντογάν κατά Μακρόν για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες το βράδυ μπροστά σε μέλη της κοινότητας των Αρμενίων της Γαλλίας ότι το Παρίσι θα ορίσει την 24η Απριλίου «ημέρα εθνικής μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων», κάτι το οποίο είναι ένα ζήτημα συστηματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες μέλη της ΕΕ.Ο Μακρόν επισήμανε πάντως ότι είχε ενημερώσει από πριν για την απόφασή του τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Διαφωνούμε ως προς την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία και ως προς την γενοκτονία. Έχουμε ωστόσο και σημεία συμφωνίας όπως η αναγκαιότητα για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία. Με αυτό το δεδομένο, ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος», είπε ο Μακρόν.

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του κ.Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στην ίδια την χώρα του, να ανακηρύξει ημέρα μνήμης μετατρέποντας ιστορικά γεγονότα σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Η γενοκτονία των Αρμενίων που αμφισβητείται από την Τουρκία, αναγνωρίστηκε από τη Γαλλία το 2001.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο του Συντονιστικού Συμβουλίου των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τίμησε την προεκλογική του υπόσχεση να συμπεριλάβει στο γαλλικό ημερολόγιο ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του 1915-1917, μια κίνηση που οι Αρμένιοι της Γαλλίας περίμεναν με ανυπομονησία.

Τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση του 2017 ο Μακρόν ανακοίνωσε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου ότι η Γαλλία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που καταδίκασαν «τις φονικές διώξεις του αρμενικού λαού επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών και αρνείται ότι επρόκειτο για συστηματικά ενορχηστρωμένες δολοφονίες, οι οποίες συνιστούν γενοκτονία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters-AFP

http://bit.ly/2JXh8SE