Η πρώτη αναδρομική φωτογραφική έκθεση του πρώην κιθαρίστα του θρυλικού συγκροτήματος Police, με τίτλο «Andy Summers. Κάτι παράξενο, φωτογραφίες 1979-2018», άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της στο Pavillon Populaire του Μονπελιέ και θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου 2019.
Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 400 φωτογραφίες από τις εξερευνήσεις του καλλιτέχνη στις μεγάλες πρωτεύουσες, όπως και τις μουσικές του περιπλανήσεις και αναμνήσεις με τους Police και τη σειρά «Let’s Get Weird!» από τις περιοδείες του γκρουπ.
Το 1979 ο Αντι Σάμερς ανακαλύπτει την φωτογραφία. «Ήμουν καθισμένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 1979, έβλεπα τηλεόραση, όταν σκέφτηκα ότι πρέπει να αγοράσω μια καλή φωτογραφική μηχανή. Το συγκρότημά μας είχε αρχίσει να γνωρίζει επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξαφνικά, βρεθήκαμε με δολάρια στις τσέπες μας και ήμασταν ‘της μόδας’. Είχαμε αρχίσει να κάνουμε αίσθηση και τα ονόματά μας είχαν γίνει γνωστά. Ήταν διασκεδαστικό, αλλά το να κάθεσαι σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου και να κοιτάς τους τοίχους ήταν βαρετό και έπρεπε να είμαστε πολυάσχολοι».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ανακαλύπτουμε πως εξελίσσεται η τεχνική του καλλιτέχνη, καθώς τα πλάνα του από βιαστικά, γίνονται σιγά σιγά πιο ακριβή και το πάθος του για τη φωτογραφία αλλάζει και τη σχέση του με τη μουσική. Για εκείνον, οι φωτογραφίες του αποτελούν μια οπτική μετάφραση της μουσικής του: «Κατά τη διάρκεια του ντεμπούτου μου, έψαχνα ένα φωτογραφικό ισοδύναμο με τη μουσική δημιουργία, καθώς μόνο αυτό ήξερα. Σκέφτηκα πως όλη η τέχνη φιλοδοξεί να αναπαράγει την κατάσταση της μουσικής. Πώς κάνεις μουσική με μια φωτογραφική μηχανή; Πώς εισάγουμε τη μουσικότητα σε μια εικόνα; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η πρακτική μου καθοδηγείται από όλα αυτά τα χρόνια που προσπάθησα να κάνω ‘μουσική’».
Μετά τη διάλυση των Police, ο Σάμερς εμπνέεται από φημισμένους φωτογράφους όπως είναι ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ο Μπρασάι και ο Ραλφ Γκίμπσον και πειραματίζεται με την ισορροπία, τις γωνίες, την γραφική ποιότητα και το βάθος πεδίου της φωτογραφίας. Θα αρχίσει να κάνει πιο σύνθετα πλάνα όπου το βάθος του πεδίου είναι πολύ μελετημένο, ενώ παράλληλα το έργο του το χαρακτηρίζει μια παράξενη και σουρεαλιστική διάσταση.
ΠΗΓΗ: Francetvinfo
http://bit.ly/2JXh8SE