Μετά την περασμένη Τετάρτη όπου Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε πολλές λεπτομέρειες της πολυαναμενόμενης εμπορικής συμφωνίας, ελπίζεται από τους οικονομικούς παρατηρητές ανα τον κόσμο, ότι θα τερματιστεί ίσως και την επόμενη Παρασκευή η διένεξη που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει εκατομμύρια στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί, όπως όλα δέιχνουν στην Ουάσιγκτον και υπάρχουν βάσιμές ελπίδες ότι θα επιλυθούν και τα τελευταία «θέματα» μεταξύ των δυο πλευρών.
Το Πεκίνο εμφανίζεται έτοιμο να ανοίξει τις μεγάλες αγορές του όσο και να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα για να περιοριστεί το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμά του έναντι των ΗΠΑ. Μένουν ωστόσο να λυθούν θέματα, όπως τα μέτρα για την καλύτερη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων αμερικανικών εταιρειών και το πλαίσιο που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ ή και στις δύο χώρες να επαναφέρουν τους δασμούς αυτόματα, εάν κρίνουν ότι η συμφωνία δεν τηρείται από την άλλη πλευρά.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ δεν θεωρεί σκόπιμο να συνατηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του πριν ρυθμιστεί και η τελευταία λεπτομέρεια της συμφωνίας. Και τούτο γιατί φοβάται ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποχωρήσει αιφνιδίως από τη συνάντηση, όπως είχε κάνει και με τον Βορειοκορεάτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο οικονομιών έχει πληγώσει συνολικά το παγκόσμιο εμπόριο, με τον όγκο των συναλλαγών το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου να υποχωρεί με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και μία δεκαετία.
Στην Ευρώπη ανάμεσα στους οικονομικούς κύκλους υπάρχει και το αίσθημα της καχυποψίας απέναντι στην απότομη στροφη της Ουάσιγκτον στον προστατευτισμό καθώς λένε πως δεν είναι απίθανο μετά την Κϊνα να πάρει σειρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
http://bit.ly/2JXh8SE