Από τις 18 ως τις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, στο the Florence Gould Hall Theater του Γαλλικού Ινστιτούτου Alliance Française, στη Νέα Υόρκη, το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Η απονομή των βραβείων έγινε την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, στο Friars Club του Μανχάταν.
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης τιμήθηκε με ειδική διάκριση για την πολυετή προσφορά του στις τέχνες. Η επιτυχία του φεστιβάλ τονίστηκε τόσο από τη διευθύντρια της διοργάνωσης, Μαρία Τζομπανάκη, όσο και από τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Μάρκο Δρακωτό.
Στο πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνονταν εφέτος 10 ταινίες μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους. Σκηνοθέτες ηθοποιοί και σεναριογράφοι ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη από την Ελλάδα για να παρουσιάσουν τα έργα τους και να συνομιλήσουν με το κοινό.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης, και η ταινία του Success Story, με θέμα τη διάβρωση του χαρακτήρα των ατόμων από την εξουσία, τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, που συνοδευόταν από το συμβολικό χρηματικό ποσό των 5.000 δολαρίων. Ο κ. Περάκης έδωσε τα χρήματα του βραβείου στο φεστιβάλ προκειμένου το ποσό να μοιραστεί με έναν αναδυόμενο σκηνοθέτη, ο οποίος θα βραβευτεί την επόμενη χρονιά.
Το βραβείο ταινίας μικρού μήκους, που συνοδευόταν από το χρηματικό ποσό των 3.000 δολαρίων, δόθηκε στο ντοκιμαντέρ του Στάθη Γαλαζούλα «Η μάνα μου η Καπνοφύτισσα», που αφηγείται τη διαδρομή της γυναίκας μέσα από την παραγωγή του καπνού.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Τζομπανάκη ανέφερε ότι, η ταινία που κέρδισε περισσότερο τις εντυπώσεις του κοινού ήταν το ντοκιμαντέρ Me and my shadow, που έχει θέμα τη ζωή και το μουσικό έργο του Νίκου Παπάζογλου.
Για τον τιμώμενο καλλιτέχνη, Γιώργο Κιμούλη, μίλησαν ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ο Τάσος Περάκης και ο δικηγόρος Πήτερ Φίλντς, που παρέδωσε το βραβείο στον ηθοποιό και σκηνοθέτη.
«Ο άνθρωπος πρέπει να παίζει στη γλώσσα που ονειρεύεται κι εγώ ονειρεύομαι ελληνικά», είπε μεταξύ άλλων στη δική του ομιλία ο Γιώργος Κιμούλης.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτυχία του Φεστιβάλ, αλλά και για την ποιότητα των ταινιών που προβλήθηκαν.
Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε με την προβολή της ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη «1968», με θέμα τον ιστορικό τελικό της ΑΕΚ στις 4 Απριλίου 1968 απέναντι στην Σλάβια Πράγας, που την έκανε Βασίλισσα της Ευρώπης.
Ο κ. Μπουλμέτης, τον οποίο παρουσίασε η συντονίστρια της τελετής έναρξης, ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη, αναφέρθηκε στη σχέση του με την Κωνσταντινούπολη όπου γεννήθηκε, το μπάσκετ και την ΑΕΚ, ενώ συνεχάρη τη νέα διευθύντρια του NY Greek Film Festival, Μαρία Τζομπανάκη.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Φλωρεντής, εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας σ’ αυτό το σημαντικό, όπως είπε, θεσμό, ενώ αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τις ψηφιακές παραγωγές, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική και σε αυτόν τον τομέα δημιουργίας.
Ο νέος πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακωτός, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο «υπέροχο ταξίδι των 13 χρόνων» από το ξεκίνημα του φεστιβάλ μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε για τη συμβολή και την υποστήριξή τους στο θεσμό τους συντελεστές/εθελοντές, τους χορηγούς, τον γενικό πρόξενο Κωνσταντίνο Κούτρα και την πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής του HACC, Νάνσυ Παπαϊωάννου.
Από τη μεριά της, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να υποστηρίξει τον θεσμό, η κα Τζομπανάκη, προανήγγειλε και τη δημιουργία διεθνούς τομέα στο φεστιβάλ από το 2019, στον οποίο θα συμμετέχουν κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (HACC) και του Ελληνο-Αμερικανικού Πολιτιστικού Ιδρύματος (Hellenic American Cultural Foundation).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE