Η ενημέρωση και εντατικοποίηση της προσπάθειας για την αύξηση των εμβολιασμών που προστατεύουν από τα λοιμώδη νοσήματα είναι ο στόχος της παγκόσμιας εβδομάδας εμβολιασμών, όπως εκφράζεται στο μήνυμα: «Ας προστατευτούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές».
Από το 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θεσμοθετήσει την εβδομάδα αφιερωμένη στους εμβολιασμούς κάθε τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Προκειμένου η σημασία του εμβολιασμού να γίνει κατανοητή σε ολόκληρο τον κόσμο, οι χώρες που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία διοργανώνουν κάθε χρόνο σχετικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τους εμβολιασμούς προλαμβάνονται ετησίως 2-3 εκατομμύρια θάνατοι διεθνώς. Ωστόσο, παρά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην προστασία της υγείας, υπολογίζεται ότι σήμερα ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως δεν έχει εμβολιαστεί με τα συνιστώμενα εμβόλια.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα εμβόλια αφορούν όλες τις ηλικίες, παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Η βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης που αποτελεί κύριο στόχο, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την άμεση προστασία του ατόμου, αλλά και την προστασία της κοινότητας». Ο ίδιος επισήμανε ακόμα τη σημασία του εμβολιασμού για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή και τη μαζική εισροή προσφύγων στη χώρα μας, έγιναν περισσότερες από 110.000 δόσεις εμβολίων για περισσότερα από δέκα λοιμώδη νοσήματα. «Το γεγονός αυτό από μόνο του (της προστασίας της υγείας) αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας και αναγκαιότητας των εμβολιασμών», εξήγησε ο κ. Μπασκόζος. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως με συντονισμένες προσπάθειες αυξήθηκε το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη (2018-2019), ειδικά στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
«Η σωστή πληροφόρηση μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην διστακτικότητα, κυρίως των νεαρών γονέων, που επηρεάζονται από μύθους και εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τα εμβόλια και αμφισβητούν την προσφορά τους. Η άγνοια, οι αστήρικτες επιστημονικές απόψεις και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, δεν μπορεί να αποτελούν κριτήρια κατά των εμβολιασμών. Η προώθηση των εμβολιασμών απαιτεί παγκόσμια συστράτευση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπασκόζος, καταλήγοντας: «Κάθε άτομο χωριστά μπορεί να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις και γνώσεις στη «μάχη» για την διαφύλαξη του επιτεύγματος της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων με τους εμβολιασμούς. Η πολιτεία θα συνεχίσει σε συνεργασία με τον ΠΟΥ αλλά και τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, να δίνει τη μάχη για σωστή πληροφόρηση και αύξηση της εμβολιαστικής συνείδησης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP /Bullit Marquez
http://bit.ly/2JXh8SE