Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τα Πανεπιστήμια

0
2018 97
2018 97

Την αντίδρασή τους σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης και υποκατάστασης των θεσμικών αρχών του Πανεπιστημίου και της Πολιτείας αλλά και στην παρουσία εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών στους χώρους των ιδρυμάτων εξέφρασαν την Τετάρτη οι ακαδημαϊκές κοινότητες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Σε μία συμβολική κίνηση προχώρησαν σήμερα, Τετάρτη, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τις Αρχές του πανεπιστημίου.

Η κοινότητα του ΕΚΠΑ -πρυτανικές Αρχές, Κοσμητεία της Φιλοσοφικής, καθηγητές και φοιτητές- στάθηκε στην κεντρική είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη και κάλεσε τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης».

Επίσης τόνισαν ότι «οι προσπάθειες της «Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας» να εμφανιστεί με το προσωπείο φοιτητικής ομάδας ούτε νομιμοποιούν τις ενέργειές της, ούτε πείθουν».

«Αντίθετα, όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής, η προκλητική ενέργειά της δημιουργεί πρόσφορο έδαφος και για άλλες ακραίες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, με ανεξέλεγκτες συνέπειες» αναφέρει, επίσης, σε δήλωσή του το ΕΚΠΑ.

Σε συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου σήμερα προχώρησε η Σύγκλητος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών στο χώρο του ιδρύματος και στους γύρω δρόμους.

 

Πολιτικές αντιδράσεις

«Τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης ότι η παραβατικότητα είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης είναι πέραν του γελοίου, πέρα από κάθε δημοκρατικό διάλογο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Φωνή της Ελλάδας ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

«Συγκροτήσαμε την επιτροπή Παρασκευόπουλου, εκδόθηκε ένα πόρισμα και 45 λεπτά αφότου το πήρε η νεολαία της ΝΔ, το επέστρεψε πίσω, ως φαιδρό και κατάπτυστο», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

«Η μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί, με στόχο μια τριτοβάθμια Εκπαίδευση ποιοτική, δημόσια, προσιτή σε όλους», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα πανεπιστήμια.

«Η σιωπή της κυβέρνησης απέναντι στην πρωτοφανή παραβατικότητα, που απειλεί την ίδια τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια της χώρας, είναι πλέον εκκωφαντική», δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανεχθεί το καθεστώς φόβου και ανομίας που έχει επιβληθεί στα ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Περαιτέρω, δεσμεύεται ξεκάθαρα για το αυτονόητο: Την αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ιδρύματα. Το κράτος θα εγγυηθεί επιτέλους ότι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι θα αισθάνονται πλέον ασφαλείς».

«Στα Πανεπιστήμια πρέπει να ιδρυθεί ενδοπανεπιστημιακή αστυνομία που θα απαγορεύει την είσοδο σε ξένα προς τα ΑΕΙ πρόσωπα, που εισέρχονται μόνο και μόνο για δημιουργία φθορών και καταστροφών» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.

«Σε όλον τον κόσμο ελέγχονται οι εισερχόμενοι στα Πανεπιστήμια, μόνο εδώ στην Ελλάδα είμαστε ξέφραγο αμπέλι και βρίσκουν σε αυτά κατάλυμα ποινικοί, αναρχικοί, τρομοκράτες ακόμα και φασίστες. Άσυλο να υπάρχει για τους φοιτητές, αλλά όχι για ξένα προς τους φοιτητές στοιχεία» αναφέρει.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE