Παρουσιάστηκε η «Κιβωτός της Ρωμιοσύνης» που θα στεγαστεί στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ – Επίτιμος Πρόεδρος ο Μίκης Θεοδωράκης

0
2018 341
2018 341

Σε μια λαμπρή τελετή που έγινε σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία του διοικητικού ηγέτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, παρουσιάστηκε η «Κιβωτός της Ρωμιοσύνης». Επίτιμος πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Προσφυγικού Πολιτισμού θα είναι ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

«Η κιβωτός της Ρωμιοσύνης» θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και την επιστημονική επιτροπή συγκροτούν μεγάλες προσωπικότητες.
Πρόεδρος είναι η βυζαντινολόγος ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και στην τιμητική επιτροπή βρίσκονται ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας.

Μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξης Αλεξίου, ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Νέας Φιλαδέλφειας Γαβριήλ, ο θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος, η ηθοποιός και πολιτικός Άντζελα Γκερέκου, ο τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός, ο οικονομολόγος Θεόφιλος Καστανίδης, ο αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς, ο ζωγράφος Ιωάννης Μετζικώφ, ο διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ανδρέας Μπαλτάς, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ο καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Ουζούνογλου, η ιστορικός Αρχοντία Παπαδόπουλου, ο δάσκαλος Χάρης Σαπουντζάκης, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφείδης, ο καθηγητής ιστορίας Κώστας Φωτιάδης, ο ιστορικός Κυριάκος Χήνας και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής, Γιώργος Λιάνης, που επίσης είναι ο «νονός» του όρου «Κιβωτός της προσφυγιάς», όπως αποκάλυψαν οι παρευρισκόμενοι.

H κα Γλύκατζη-Αρβελέρ στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Έπρεπε να περιμένουμε έναν αιώνα για να κάνουμε το πρέπον, να περάσει ένας αιώνας για να γίνει το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, κάτι που αποτελεί σκάνδαλο. Δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο ούτε Έδρα για την Ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού, για την Ρωμιοσύνη, σε αντίθεση με τις ξένες χώρες.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το έργο γίνεται από την ΑΕΚ, δεν χρειάζεται να κάνω αναφορά στον κ. Μελισσανίδη, θυμάμαι τον αδερφό μου όταν ήμουν παιδί, ήταν προπονητής μπάσκετ στην ΑΕΚ».

Μίλησαν επίσης οι Άντζελα Γκερέκου, Μιμή Ντενίση, Αλέκος Φλαμπουράρης, Μητροπολίτης Γαβριήλ, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ιωάννης Μετζικώφ, Κώστας Φωτιάδης, Τάσος Μπουλμέτης, Ανδρέας Μπαλτάς και Στέλιος Σεραφείδης.

Φλαμπουράρης: «Έγινα ΑΕΚ από τους πρόσφυγες γείτονές μας»

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, αναφέρθηκε στις… κιτρινόμαυρες καταβολές του, αλλά και στην αναστήλωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας:
«Μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Στο δρόμο που ζούσαμε με την οικογένειά μου, στη Μαραθώνος, ήταν όλοι πρόσφυγες κι έτσι από μικρό παιδί έγινα ΑΕΚ.
Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αυτή την περίοδο γίνεται μία προσπάθεια αναστήλωσης των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών που υπάρχουν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η οποία κοντεύει να τελειώσει. Τις γλιτώσαμε δηλαδή από κατεδάφιση για να γίνει εκεί εμπορικό κέντρο. Κηρύχθηκαν διατηρητέες και οι δύο μπροστινές θα γίνουν μουσείο της προσφυγιάς. Μικρότερο βέβαια από αυτό της ΑΕΚ, αλλά είναι σημαντικό
».

Μελισσανίδης: «Σημαντική ημέρα για τον προσφυγικό ελληνισμό»

Λύγισε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, τη στιγμή που στο Αμφιθέατρο παρουσιάστηκε βίντεο στο οποίο η Γιώτα Λύδια μιλούσε για την ΑΕΚ. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης υπογράμμισε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα. Εκτός από το γήπεδο που φτιάχνουμε, είναι μία ημέρα για τον προσφυγικό ελληνισμό. Δημιουργούμε το μουσείο που θα καλύψει όλη την ιστορία του προσφυγικού πολιτισμού. Θέλω να πιστεύω ότι με τους ανθρώπους που ήλθαν εδώ, όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα, κάτι ξεχωριστό δημιουργείται στο μουσείο που θα στεγαστεί στο γήπεδο της ΑΕΚ.
Κάνουμε πράξη αυτά τα οποία είπαμε. Το γήπεδο τρέχει, τώρα ξεκινάμε το μουσείο. Θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσουμε κι όλα θα είναι όπως τα περιμένουμε και εύχομαι όλα θα πάνε καλά
».

Παρόντες στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης ήταν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, και ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης. Το αγωνιστικό τμήμα της ΠΑΕ ΑΕΚ (που εκείνη την ώρα είχε προπόνηση) εκπροσώπησε ο τεχνικός διευθυντής, Νίκος Λυμπερόπουλος, ενώ έλαμψαν με την παρουσία τους δύο θρυλικές μορφές του παρελθόντος, ο Θωμάς Μαύρος και ο Κώστας Νεστορίδης. Εκεί ήταν επίσης ο Ηλίας Ατματσίδης, ο Λύσανδρος Γεωργαμλής και ο Χρήστος Κωστής, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε.

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Δημήτρη Μελισσανίδη

Με μια συγκινητική επιστολή προς τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο Μίκης Θεοδωράκης αποδέχτηκε την πρόταση για τη θέση του επίτιμου προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.
Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας αυτού του Μουσείου στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, τόσο για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, όσο και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει αναφορικά με το «σήμερα» και το «αύριο» του τόπου.

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη:
«Αγαπητέ κ. Μελισσανίδη,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιατί με την ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού χαρίζετε στους Έλληνες ένα πολύτιμο βήμα για την ανάδειξη του τεράστιου πλούτου και της μεγάλης συνεισφοράς της Μικράς Ασίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.
Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τη βαθιά πληγή του ξεριζωμού από την μητρική γη, το Μουσείο αυτό αποτελεί φόρο τιμής για όλους εκείνους που χάθηκαν ή που ξεριζώθηκαν από τα ιερά χώματα από τα οποία ξεκίνησε ο ελληνικός πολιτισμός πριν χιλιάδες χρόνια.
Η μεγάλη καταστροφή μας δείχνει ακόμα ανάγλυφα και το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο εμφύλιος διχασμός: Στο μεγάλο, το απόλυτο, το ειδεχθές και ανεπανόρθωτο έγκλημα εναντίον του εαυτού μας, που έκοψε για πάντα τα φτερά ενός λαού προικισμένου και άξιου να βρίσκεται στην πρωτοπορία των πολιτισμένων λαών της οικουμένης.

Ας σκύψουμε λοιπόν σ’ αυτόν τον μεγάλο καθρέφτη που θα είναι το νέο Μουσείο για να δούμε το πρόσωπό μας, μήπως στο μέλλον μπορέσουμε να διδαχθούμε από το παρελθόν μας, ώστε κάποτε αυτός ο βασανισμένος τόπος να καταφέρει να πάει μπροστά.

Η τιμή που μου κάνετε να μου προτείνετε να γίνω επίτιμος πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου αυτού, είναι μεγάλη. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, τόσο η ηλικία μου όσο και η υγεία μου δεν μου επιτρέπουν την ενεργό συμμετοχή μου. Αν όμως αυτή η τιμής ένεκεν παρουσία μου βοηθάει την επίτευξη ενός τόσο υψηλού στόχου, με μεγάλη συγκίνηση την αποδέχομαι.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι κάθε επιτυχία στο μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο.

Με θερμούς χαιρετισμούς,
Μίκης Θεοδωράκης
».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

sports.ert.gr.