Το στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο Delphi Economic Forum και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τουριστική στρατηγική.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Τουρισμού: «Το στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, στον καταξιωμένο θεσμό με διεθνή εμβέλεια Delphi Economic Forum και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τουριστική στρατηγική.
H Υπουργός Τουρισμού, απευθυνόμενη σε εκπροσώπους του ΟΟΣΑ, διεθνών επενδυτών και της εγχώριας τουριστικής αγοράς επεσήμανε ότι κυβέρνηση Α.Τσίπρα ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που αναγνώρισε τον καταλυτικό ρόλο του τουρισμού ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και ανέπτυξε την τουριστική στρατηγική του Υπουργείου και με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, ώστε τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη να διαχυθούν ισόρροπα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, ενθαρρύνοντας τη νέα επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας.
Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για την υλοποίηση του οράματος για τουρισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη:
Την προώθηση του τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο με στοχευμένα προγράμματα για να παραμένουν όλο τον χρόνο ανοικτές οι επιχειρήσεις και αγορές, σε περιοχές ώριμες τουριστικά να το υποστηρίξουν.
Την ανάδειξη των λιγότερο ανεπτυγμένων τουριστικά περιοχών της χώρας, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε μονάδες υψηλών κατηγοριών και σύνθετα τουριστικά καταλύματα για την ενίσχυση των υποδομών και της διαθεσιμότητας.
Την προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως οι υποδομές υγείας και ευεξίας, τα συνεδριακά κέντρα, τα θεματικά πάρκα.
Την ενίσχυση των υποδομών σε μαρίνες για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και στο home-porting για την κρουαζιέρα. Ήδη έχουν εκδοθεί τα πρώτα στην Ελλάδα Προεδρικά Διατάγματα, για την έγκριση χωροθέτησης μαρινών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σε περιοχές υπό ειδικό χωροταξικό καθεστώς προστασίας.
Την προσέλκυση επενδύσεων στο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού υγείας και ευεξίας, μετά και την ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου που επέλυσε νομοθετικά χρόνια προβλήματα του παρελθόντος, και οδήγησε στην αναγνώριση με ταχείς ρυθμούς των ιαματικών πηγών της χώρας.
Τη δημιουργία του για πρώτη φορά ειδικού πλαισίου για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και την ενθάρρυνση της διασύνδεσης του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τη γαστρονομία, και τα τοπικά προϊόντα.
Την περαιτέρω επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο του ελληνικού τουρισμού, αναβαθμίζοντας την τουριστική εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση, τη διαρκή κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο με βάση τα σύγχρονα πρότυπα».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Η κα Κουντουρά έκανε αναφορά στις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κλυδωνισμών του BREXIT από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Και εξέφρασε την ανάγκη για δημιουργία μίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό παρουσιάζοντας τους άξονες που οφείλει να κινηθεί αυτή η νέα πανευρωπαϊκή προσπάθεια, όπως:
η υποστήριξη των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία και την startup επιχειρηματικότητα
η προώθηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση προορισμού με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη
η ενθάρρυνση συνεργιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα
η αξιοποίηση θεματικών τουριστικών προϊόντων, μέσω ευρωπαϊκών διαδρομών και δικτύων που συνδέουν προορισμούς μέσω της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και της γαστρονομίας
η ψηφιακή μετάβαση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες
η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για υψηλότερους μισθούς και καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, ειδικά για γυναίκες και νέους.
και επένδυση στην τουριστική εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, η οποία είναι καίριας σημασίας για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας
η ενίσχυση της χρηματοδότησης με νέα προγράμματα μέσα από το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χρονικό ορίζοντα μετά το έτος 2020».
http://bit.ly/2JXh8SE