Παρθένο ελαιόλαδο για gourmet καταναλωτές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

0
2019 408
2019 408

Παρθένο ελαιόλαδο πιστοποιημένο, από τον ελαιώνα της μονής Πάου, συσκευάζει και διαθέτει στην αγορά ως προϊόν υψηλής ποιότητας και αισθητικής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στοχεύοντας τόσο στην αξιοποίηση της περιουσίας του, αλλά και στην προβολή του ίδιου του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και της ευρύτερης περιοχής του Νοτίου Πηλίου.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τρεις συσκευασίες που προορίζονται για gourmet εστιατόρια, καταστήματα duty free, αλλά και για δώρα και σε ελκυστικές συσκευασίες και τιμές. Ειδικότερα, η συσκευασία των 100ml προορίζεται για εστιατόρια gourmet, duty free και εστιατόρια που θα πρέπει να έχουν μπουκαλάκια στα τραπέζια με το συγκεκριμένο είδος. Η άλλη σειρά είναι το youth που απευθύνεται στη νέα γενιά και η τρίτη συσκευασία το rector. Για την ώρα τα προϊόντα πωλούνται από δύο έως δέκα ευρώ στο βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου ενώ σε λίγο καιρό θα έιναι έτοιμο και το site των προϊόντων που θα διαθέτει ηλεκτρονικό e-shop. Η εμφιάλωση γίνεται το εμφιαλωτήριο του Απ. Βολιώτη στα Λεχώνια που έχει λάβει πολλά βραβεία για την ποιότητα της δουλειάς τους.

Από αριστερά: Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Ζήσης Μαμούρης και Νίκος Οικονόμου

Αξιοποίηση περιουσίας και προβολή του Π.Θ. και της περιοχής

Όπως επισήμανε ο πρύτανης του Π.Θ., Ζήσης Μαμούρης, μετά από μία προεργασία δύο ετών που έγινε από μία μεγάλη ομάδα πανεπιστημιακών μελών της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας (ΕΑΔΠ) του Π.Θ., με πρωτεργάτες τους κ.κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη και Οικονόμου και σε συνεργασία με γεωπόνους του Τμήματος Γεωπονίας αλλά και ιδιώτες στον τομέα του marketing, παρασκευάστηκε και είναι έτοιμο προς διάθεση ένα ποιοτικό προϊόν, το λάδι που παράγεται από τους ελαιώνες της μονής Πάου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΔΠ, καθηγητής, Μιχάλης Ζουμπουλάκης τόνισε ότι η βασική ιδέα που επεξεργάστηκε η προαναφερόμενη ομάδα, ήταν αυτή της τυποποιήσης, πιστοποίησης από αρμόδια εργαστήρια και της διάθεσης μέσω μίας στρατηγικής καμπάνιας, ενός ποιοτικού προϊόντος, του λαδιού που προϋπήρχε..

«Εμείς δεν είμαστε πολυεθνική  εταιρεία, αλλά ενδιαφερόμαστε να κερδίσουμε ένα τμήμα της  αγοράς προϊόντων πολυτελείας που θα διαφημίζουν την δραστηριότητα του Π.Θ.. Ο ένας τόνος  που μπορούμε να διαθέσουμε φέτος μέσω αυτών των συσκευασιών, επιθυμούσε να φθάσει στους καταναλωτές που μας ενδιαφέρουν».  .

Το Σάββατο 30 Μαρτίου πραγματοποιείται μία μεγάλη ημερίδα για την ευρύτερη διάχυση της πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή και παραγωγών του Πηλίου που το Πανεπιστήμιο επιθυμεί τη συνεργασία τους για να καλύψει τη συγκεκριμένη αγορά, αν υπάρξει ζήτηση.

Ο διευθυντής της ΕΑΔΠ, Νίκος Οικονόμου, αναφέρθηκε στο ιστορικό κατοχής της εν λόγω ιδιοκτησίας στο Π.Θ. Ειδικότερα ανέφερε ότι το 1975, η τότε Κοινότητα Αργαλαστής παραχώρησε στο Π.Θ. 685 στρέμματα συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου της μονής. Η ίδια η μονή μετατράπηκε σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο ενώ τα 200 στρέμματα ελαιώνα περιλαμβάνουν 1275 δένδρα ενώ τα άλλα 400 στρέμματα είναι χορτολιβαδική έκταση και δάσος.

«Ξεκινήσαμε  το 2015 με την παραγωγή παρθένου ελαιόλαδου που διατέθηκε χύμα. Το 2016 έγινε δεύτερη συγκομιδή που αφορούσε ένα τόνο ελαιόκαρπο και παρήχθη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το 2017 έγινε η πρώτη πιλοτική εμφιάλωση σε  1,5 τόνο παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή υποβλήθηκε σε χημικές αναλύσεις και το ελαιόλαδο πήρε χαρακτηρισμό υγείας και ανάλογα πιστοποιητικά ως εξαιρετικά παρθένο. Μέχρι σήμερα σε συνεργασία με γεωπόνους του ΠΘ που εξειδικεύονται στην καλλιέργεια μοναστηριακών ελαιώνων έχουμε πετύχει αυτό το άριστο αποτέλεσμα. Στοχεύουμε στην επαγγελματική διαχείριση του ελαιώνα».

Προσκλήθηκε ιδιωτική εταιρεία που ασχολείται με την εταιρική ταυτότητα για το σχεδιασμό των συσκευασιών και την προώθηση του προϊόντος και πλέον

«είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης συσκευασίας και προώθησης και προβολής στην αγορά», εξήγησε ο κ. Οικονόμου. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες στην εσωτερική ζήτηση σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και μελετάμε και σχεδιάζουμε τα πρώτα βήματα για εξαγωγές. Επιπλέον θέλουμε να συμπαρασύρουμε όμορους ελαιώνες που είναι στην Αργαλαστή και να μάθουμε στους αγρότες να καλλιεργούν ανάλογα για να μπορούμε να οργανώσουμε  την αξιοποίηση του  ελαιόλαδου της ευρύτερης περιοχής, αν υπάρχει ζήτηση».

Όπως εξήγηση αυτή τη στιγμή ο ελαιοπαραγωγός στο Πήλιο πουλά το λάδι του σε έναν έμπορο που κυρίως έρχεται από το εξωτερικό, έναντι 3 και 3,5 ευρώ το κιλό. «Εμείς μπορούμε να του δώσουμε πέντε και να το πουλήσουμε ακριβά, εάν συμφωνήσει και εναρμονιστεί με τις καλλιεργητικές μεθόδους του Πανεπιστημίου και ελέγχεται από τους γεωπόνους μας».

Όπως εξήγησε «είμαστε στην αρχή της προσπάθειας και χρειαζόμαστε βοήθεια για προβολή. Πρόκειται για το πρώτο πανεπιστημιακό ελαιόλαδο στην Eλλάδα και ίσως στην Ευρώπη και «θα συμμετέχουμε σε εκθέσεις και διαγωνισμούς για να εξασφαλίσουμε την προβολή και την  διάθεση των προϊόντων μας τόνισε».

http://bit.ly/2JXh8SE