Παππάς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κρίσιμος κόμβος εμπορίου, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών

0
Παππάς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κρίσιμος κόμβος εμπορίου, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών

Στον κρίσιμο ρόλο της Πολιτείας «για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, προκειμένου αυτές να καταστούν εργαλείο σύγκλισης και όχι μήτρα νέων τεράστιων ανισοτήτων», αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Οι νέες τεχνολογίες είπε ο κ. Παππάς, είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, διότι η χώρα μας μπορεί, λόγω της ξεχωριστής γεωγραφικής της θέση, να γίνει κρίσιμος κόμβος εμπορίου, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών για την παγκόσμια οικονομία, ο οποίος εξυπηρετεί και την αγορά των χωρών της ΕΕ και της Βόρειας Αφρικής.

Όπως είπε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, σύντομα θα έχουμε το διαγωνισμό για το ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα. Με την υλοποίηση του έργου, 6.500 επίγειοι σταθμοί θα «παρακολουθούν» καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματα, θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό, τα οποία στη συνέχεια θα αξιοποιούμε ώστε να δίνονται συμβουλές «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα κάθε χωραφιού. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μείωση κόστους ως 45% για τους αγρότες».

Παράλληλα, ο κ. Παππάς υπενθύμισε ότι ο διαγωνισμός για το έργο της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο έχει ολοκληρωθεί, ότι αναμένεται η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού και ότι ακολουθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Με τη μεταρρύθμιση αυτή διασυνδέουμε 21.000 φορείς, εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι αποκτούν ψηφιακή υπογραφή και εξοικονομούμε 380 εκατ. ευρώ ετησίως» είπε ο κ. Παππάς.

Για το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, ο κ. Παππάς είπε ότι σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, υλοποιούμε το σχετικό έργο «παρέχοντας 130.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις , καθώς και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης ισολογισμών, όχι σε μορφή φωτογραφίας ή αρχείου pdf».

Επίσης, μίλησε για την ανάπτυξη δύο προγραμμάτων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, για την βελτίωση ψηφιακών δεξιοτήτων: «Το πρώτο αφορά σε δεξιότητες προγραμματισμού και διαχείρισης συστημάτων και αποσκοπεί στην απόκτηση διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων και το δεύτερο αφορά το γενικό πληθυσμό, με εκπαίδευση στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπογράμμισε: «Η αποφασιστικότητα δεν λείπει από την πολιτική ηγεσία. Υπήρχαν κεκτημένες ταχύτητες ως προς τον τρόπο λειτουργίας και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει και οι δυο τομείς να ανακαλύψουν από κοινού τα βήματα ώστε η χώρα να προχωρήσει πολλά βήματα προς τα εμπρός».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE