Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου πενήντα χώρες, δήλωσε από την Μπογκοτά της Κολομβίας ότι θα επιστρέψει στο Καράκας, μολονότι κινδυνεύει να συλληφθεί επειδή παραβίασε τη δικαστική απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
«Ένας κρατούμενος δεν εξυπηρετεί κανέναν, ένας εξόριστος πρόεδρος επίσης. Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση (…) Το αξίωμά μου και το καθήκον μου είναι να βρίσκομαι στο Καράκας, παρά τους κινδύνους» είπε ο Γκουαϊδό σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα Τρίτη από το τηλεοπτικό κανάλι NTN24.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, πέρασε την Παρασκευή τα σύνορα με σκοπό να συντονίσει από την Κούκουτα την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας έχει σταλεί από τις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Γκουαϊδό.
Την Δευτέρα ο Γκουαϊδό συμμετείχε στην Μπογκοτά στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας, στην οποία μετέχουν 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς. Δεσμεύτηκε ότι θα εντείνει τις πιέσεις για να αναγκάσει τον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία, όμως απέκλεισε τη χρήση βίας.
Αυξάνεται ο αριθμός των λιποτακτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας
Σε 326 ανέρχονται τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας που λιποτάκτησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία από το Σάββατο, ανέφερε με νεότερο απολογισμό της η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης.
Η πλειοψηφία αυτών των στρατιωτών και αστυνομικών πέρασαν τα σύνορα προς την Κούκουτα, όπου βρίσκεται αποθηκευμένη η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι ΗΠΑ για την Βενεζούελα.
Άλλα μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου της Βενεζουέλας αναζήτησαν βοήθεια από την κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης στα τμήματα Αραούκα και Λα Γκουαχίρα, καθώς και στις πόλεις Βαλεντουπαρ, Καρταχένα Ντε Ίντιας, Μεντεγίν και στην πρωτεύουσα Μπογοτά.
Ο διευθυντής της κολομβιανής υπηρεσίας Κριστιάν Κρούγκερ Σαρμιέντο δήλωσε ότι τα στελέχη που λιποτάκτησαν διέφυγαν από την «δικτατορία» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο προς αναζήτηση τροφής λόγω ελλείψεων στην χώρα τους, και εξαιτίας «πιέσεων των κολεκτίβος» (ένοπλες ομάδες σκληροπυρηνικών τσαβίστας).
Κάποιοι εισήλθαν στην χώρα ένστολοι και άλλοι φορώντας πολιτικά και κάποιοι με τους οικογένειές τους, τόνισε ο Κρούγκερ. Πολλοί αιτήθηκαν άσυλο στην Κολομβία.
Οι πρώτες λιποταξίες αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου, όταν ανακοινώθηκε από την Κούκουτα η αναχώρηση των πρώτων φορτηγών με τρόφιμα και φάρμακα, ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, καθώς στη Βενεζουέλα.
Ο Χουάν Γκουαϊδό έχει υποσχεθεί αμνηστία στα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που θα κόψουν τους δεσμούς τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας μετρούν 365.315 στελέχη.
Υπάρχουν επίσης 1,6 εκατ. πολιτοφύλακες.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE