Απολιθώματα μικροοργανισμών, που ανακαλύφθηκαν από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, οδήγησαν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι η ζωή στη Γη είχε αρχίσει να κινείται πριν από 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η ανακάλυψη έγινε στην αφρικανική Γκαμπόν, εκεί όπου είχαν στο παρελθόν ανακαλυφθεί -από την ίδια ερευνητική ομάδα- οι αρχαιότεροι πολυκύτταροι οργανισμοί στον πλανήτη. Τα απολιθώματα με τα αρχαιότερα ίχνη κινητικότητας στη Γη, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, είναι –σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ερευνητικής ομάδας- πολύ παλαιότερα από εκείνα που είχαν βρεθεί στο παρελθόν (570 εκατομμυρίων ετών).
Τα ίχνη που ανακαλύφθηκαν πάνω σε ιζηματογενή πετρώματα, είναι ελικοειδή και σωληνοειδή, έχουν διάμετρο έως έξι χιλιοστά και μήκος έως 170 χιλιοστά. Από τη χημική ανάλυσή τους φάνηκε ότι έχουν βιολογική και όχι γεωλογική προέλευση, ενώ δημιουργήθηκαν την ίδια εποχή με την εναπόθεση του ιζήματος στο βυθό.
Τα νέα ευρήματα πιθανόν αποδεικνύουν πως στην περιοχή της Γκαμπόν η ζωή έπαψε να είναι στατική. Οι ερευνητές-με επικεφαλής τον γεωλόγο Αμπντεραζάκ Ελ Αλμπανί του Ινστιτούτου Χημείας του Πανεπιστημίου του Πουατιέ και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας– υποστηρίζουν ότι μικροοργανισμοί που ζούσαν σε ένα ρηχό, θαλάσσιο οικοσύστημα απέκτησαν κάποια στιγμή την ικανότητα να κινούνται στη λάσπη του βυθού, που είναι κατάλληλη για την αναζήτηση τροφής, επειδή είναι πλούσια σε οργανική ύλη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πολύτιμα ίχνη ζωής και κίνησης στη Γη βρίσκονται δίπλα σε απολιθωμένα μικροβιακά βιοφίλμ. Βάσει υποθέσεων των ερευνητών, είναι πιθανό οι άγνωστοι μικροοργανισμοί να κινούνταν σε αναζήτηση θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου, που παράγονταν από κυανοβακτήρια.
Όπως αναφέρουν και οι υπεύθυνοι της μελέτης, οι πρώτοι κινητικοί μικροοργανισμοί ήσαν είτε ευκαρυωτικοί πολυκύτταροι οργανισμοί, είτε αποτελούνταν από τη συνένωση πολλών μονοκύτταρων οργανισμών όπως οι αμοιβάδες, οι οποίες, όταν δεν βρίσκουν τροφή, συνενώνονται σε μια αποικία με τη μορφή γυμνοσάλιαγκα, αναζητώντας ευνοϊκότερα περιβάλλοντα για την επιβίωσή τους.
Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πράγματι υπήρξαν κινητικά ίχνη ζωής στη Γη πριν 2,1 δισ. χρόνια, οι επιστήμονες θα χρειαστεί να απαντήσουν σε νέα σχετικά ερωτήματα. Η ανακάλυψή τους μαρτυρά άραγε την αρχή μιας «πορείας» που οδήγησε σταδιακά σε πιο εξελιγμένες μορφές ζωής ή απλώς αφορά ένα μεμονωμένο συμβάν το οποίο δεν οδήγησε σε ταχύτερη εξέλιξη της ζωής, εφόσον αυτή σταμάτησε πρόωρα, όταν μειώθηκε δραστικά το οξυγόνο της ατμόσφαιρας πριν περίπου 2,08 δισεκατομμύρια χρόνια, οπότε χρειάστηκε να περάσουν περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο χρόνια ακόμα, προτού οι μορφές της ζωής αναπτυχθούν ξανά.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες – όπως ο καθηγητής Γκρέιαμ Σιλντς και ο ειδικός στη γεωχημεία δρ Ντομινίκ Παπινό του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), καθώς και ο Νίκολας Μπάτερφιλντ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ –που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς το κατά πόσο, τα ίχνη που ανακαλύφθηκαν από τους ερευνητές αποτελούν πράγματι ενδείξεις πρώιμης κινητικότητας στον πλανήτη μας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: A. El Albani-IC2MP-CNRS
http://bit.ly/2JXh8SE