Με ένα κλικ από τον υπολογιστή θα μπορεί, από το επόμενο έτος, ο πολίτης να γνωρίζει πώς, πού και τι χτίζει.
Ο λόγος για τα νέα ψηφιακά συστήματα που αναπτύχθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και θα παρέχουν πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά την αδειοδότηση, τους όρους δόμησης, τις χρήσεις γης, τις οικοδομικές, δασικές και αρχαιολογικές γραμμές, αλλά και τις προστατευόμενες περιοχές.
«Επιλύουμε προβλήματα πολλών χρόνων, απλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες και δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης διαφάνειας», επισήμανε κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε: «Επιτέλους σε αυτή τη χώρα, αυτό θα είναι το βασικό εργαλείο και το βασικό υπόστρωμα: η χωροταξική κανονικότητα, η οποία θα επιστρέψει πλέον και θα δημιουργεί στους πολίτες και στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις και σε όλους ασφάλεια δικαίου και ένα πολύ διαφορετικό σύστημα λειτουργίας».
Μετά την ανάπτυξη του Κτηματολογίου, την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας καταγγελιών, όπου θα γίνεται η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών, καθώς και η παρακολούθηση της πορείας τους από ελεγκτές δόμησης.
«Αλλάζουμε νοοτροπία και αυτό είναι το πιο σημαντικό», ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός.
Ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, τρέχει η πλατφόρμα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών. Εφόσον ο φάκελος που υποβάλλει ο μηχανικός είναι πλήρης, με όλα έγγραφα και τις προεγκρίσεις που απαιτούνται, η οικοδομική άδεια μπορεί να εκδοθεί ακόμα και αυθημερόν.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
http://bit.ly/2JXh8SE