Νέα πυραυλικά συστήματα στην Κριμαία ανέπτυξε η Μόσχα

0
2018 612
2018 612

Νέο τάγμα προηγμένων πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος S-400 ανέπτυξε την Πέμπτη στην Κριμαία η Μόσχα, το τέταρτο που αναπτύσσει στην περιοχή, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ανακοίνωση εκπροσώπου του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα, το Κρεμλίνο διαψεύδει την κατηγορία που του προσάπτει το Κίεβο, πως περιορίζει τη ναυσιπλοΐα κοντά στην Κριμαία. Η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία έχει στόχο την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, δηλώνει η Άγκελα Μέρκελ.

Διαψεύδει τις κατηγορίες το Κρεμλίνο

Τη Ρωσία κατηγόρησε την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν ότι απαγορεύει σε πλοία να αποπλεύσουν ή να καταπλεύσουν στην Αζοφική Θάλασσα.

Από την πλευρά του, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δεν γνωρίζει για την ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων και ότι οι θαλάσσιες μεταφορές γίνονται κανονικά μέσω του ελεγχόμενου από τη Ρωσία πορθμού του Κερτς, ο οποίος χωρίζει την Μαύρη Θάλασσα από την Αζοφική Θάλασσα.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι καθυστερήσεις υπάρχουν μερικές φορές στην περιοχή ως αποτέλεσμα ωστόσο των κακών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, «ο σκοπός είναι απλός: Θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να βγάλει την Ουκρανία εκτός του δικού μας εδάφους – εδάφους που είναι δικό μας σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες».

Μέρκελ: Διεθνές δίκαιο και αυτοσυγκράτηση

Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και «όχι για χάρη των κυρώσεων», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, με το βλέμμα στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προς την Ουκρανία.

«Δεν επιβάλλουμε κυρώσεις μόνο για χάρη των κυρώσεων, αλλά προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε ότι οι χώρες έχουν δικαίωμα να αναπτυχθούν όπως επιθυμούν, ακόμη και αν γεωγραφικά βρίσκονται κοντά στην Ρωσία», δήλωσε η καγκελάριος μιλώντας σε γερμανοουκρανικό επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Αργεντινή.

Η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τη ρωσική ηγεσία να αποδεσμεύσει τα ουκρανικά πλοία και να απελευθερώσει τα πληρώματά τους, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία έχει επιδείξει επιθετική συμπεριφορά και σε άλλες περιπτώσεις εκτός της Ουκρανίας «και εμείς, ως Γερμανοί, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, καθώς πρόκειται για σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ και αναφερόμενη στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου για αποστολή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Θάλασσα του Αζόφ, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον Πέτρο Ποροσένκο να αντιληφθεί ότι «μπορούμε να επιλύσουμε τις καταστάσεις μόνο παραμένοντας λογικοί και συζητώντας μεταξύ μας» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτές τις διενέξεις».

Η Ρωσία προέβη στην κατάληψη τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και των πληρωμάτων τους την Κυριακή κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσήρτησε η Μόσχα το 2014, επειδή, σύμφωνα με την Μόσχα, εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα -κατηγορία την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ουκρανία.

Η σύλληψη των πλοίων αυτών αύξησε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αντάρτες ξεσηκώθηκαν κατά της κυβέρνησης του Κιέβου στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE