Με τα δημοσιονομικά ξεκινούν οι επαφές κυβέρνησης – θεσμών

0
2019 57
2019 57

Με τα δημοσιονομικά θέματα θα αρχίσουν σήμερα στις 10:00 οι επαφές των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Ακολούθως οι συζητήσεις θα αφορούν σε χρηματοπιστωτικά ζητήματα (14:00) και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων (16:00).

Οι διαβουλεύσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 8 Μαΐου, με την έκδοση σύντομης ανακοίνωσης από την πλευρά των δανειστών με το αποτέλεσμα των επαφών του  τρίτου μεταπρογραμματικού κύκλου. Από τα κυρίαρχα θέματα της συζήτησης θα είναι το κόστος των ρυθμίσεων των οφειλών και των αναδρομικών σε σχέση με τον δημοσιονομικό χώρο.

Τα θέματα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους τέσσερις επικεφαλής σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

  • Τα θετικά μέτρα του 1 δισ. που θα ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%. Η διαφορά του 0,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο (3,5%) αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ.
  • Οι ρυθμίσεις χρεών σε έως 120 δόσεις που θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή και αφορούν φορολογούμενους με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΟΤΑ. Οι θεσμοί ήταν από την αρχή αντίθετοι υποστηρίζοντας ότι τις ρυθμίσεις προκαλείται ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής».
  • Προαπαιτούμενα που άπτονται της 3η αξιολόγησης, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ουρές από την 2η αξιολόγηση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE