Με «σοβαρά» οικονομικά μέτρα απειλεί ο Τραμπ αν δεν διαπραγματευτεί η ΕΕ

0
Με «σοβαρά» οικονομικά μέτρα απειλεί ο Τραμπ αν δεν διαπραγματευτεί η ΕΕ

Με «σοβαρές» συνέπειες στον οικονομικό τομέα απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εάν δεν διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας. Νωρίτερα, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην έναρξη συνομιλιών μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

«Εάν δεν μας μιλάνε, θα λάβουμε μέτρα που θα είναι οικονομικά σοβαρά. Θα επιβάλουμε τελωνειακούς δασμούς σε πολλά προϊόντα που θα εισέρχονται» στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας συμπεριφέρεται με τρόπο πολύ, πολύ άδικο» σημείωσε ο ίδιος.

«Να διαπραγματευτούν. Στην αντίθετη περίπτωση, θα λάβουμε μέτρα που θα είναι ευνοϊκά για τις ΗΠΑ» συνέχισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, που συνεχίζει να απειλεί με την επιβολή δασμών ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι ευρωβουλευτές, μην μπορώντας να υιοθετήσουν μια κοινή θέση, επέφεραν την Πέμπτη πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ευαίσθητο θέμα των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «απέρριψε την έκθεση (…) για το αν πρέπει να συστήσει να ξεκινήσουν εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες», αλλά «δεν υπάρχει θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα», διευκρίνισε η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ μετά την ψηφοφορία.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο σε αυτό το θέμα, όμως, αντίθετα, θα έχει τον τελευταίο λόγο εάν επιτευχθεί συμφωνία. Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή ανέμενε την υποστήριξη των ευρωβουλευτών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ είχε εκφράσει την ελπίδα για μια «ταχεία απόφαση» των κρατών-μελών μετά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Επιτροπή «σημείωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας» και αναμένει στο εξής «το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο Συμβούλιο», που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, εξήγησε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE