Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2018, μειώθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο υποδιπλάσιο εκείνου της περιόδου της κορύφωσης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, το 2015 και το 2016, καταγράφουν στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη 13/2.
Η υπηρεσία της ΕΕ για το άσυλο κατέγραψε 635.000 αιτήσεις το 2018, επίπεδο μολαταύτα υπερδιπλάσιο εκείνου που θεωρείτο φυσιολογικό πριν ξεσπάσουν το 2011 οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, οι πόλεμοι και η αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Τα στοιχεία για το 2018 κατέγραψαν αριθμό ελαφρά κατώτερο εκείνου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2014 (641.000), την τελευταία χρονιά πριν η μεγάλη αύξηση των αφίξεων μέσω της Μεσογείου πυροδοτήσει μείζονα ανθρωπιστική και πολιτική κρίση στην Ευρώπη.
Ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου κορυφώθηκε το 2015 (1,4 εκατομμύριο) και το 2016 (1,3 εκατ.). Μια από τις κυριότερες οδούς που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες για να φθάσουν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, έκλεισε το 2015, ενώ σε μεγάλο βαθμό οι ροές από τη Λιβύη προς την Ιταλία ανασχέθηκαν.
Πριν από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, σε ετήσια βάση υποβάλλονταν γύρω στις 300.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου.
«Επιστρέφουμε στα επίπεδα προ της κρίσης. Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», σχολίασε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στα δεδομένα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων που υποβάλλονται για τη χορήγηση ασύλου πέφτει στην ΕΕ, με τις αρνητικές αποφάσεις να είναι υπερδιπλάσιες των εγκρίσεων το 2018, έδειξαν εξάλλου τα στοιχεία της EASO. Το 2015, είχαν εγκριθεί σχεδόν οι μισές αιτήσεις.
Η πλειονότητα των αιτούντων εξακολούθησε το 2018 να έρχεται από χώρες που δοκιμάστηκαν από ένοπλες συρράξεις, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ωστόσο σημειώθηκε απότομη αύξηση των πολιτών της Βενεζουέλας και της Κολομβίας που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.
Η μαζική έλευση αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια προκάλεσε μείζονα ανθρωπιστική κρίση — χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πνίγονται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο. Προκάλεσε επίσης πολιτική κρίση, αφού κεφαλαιοποιήθηκε από κόμματα της άκρας δεξιάς στη Γηραιά Ήπειρο.
Στη Γερμανία, τη χώρα που υποδέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες την περίοδο 2015-2016, η νέα αρχηγός του συντηρητικού κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που διαδέχθηκε την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ανήγγειλε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προωθήσει πολύ αυστηρότερους κανόνες ως προς την υποδοχή προσφύγων και πήρε αποστάσεις από την καγκελάριο.
Εξάλλου αντιμεταναστευτικά, ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται στην εξουσία στην Ιταλία, στην Αυστρία και αρκετά κράτη στην ανατολική πτέρυγα της ΕΕ, άλλοτε μέλη του σοσιαλιστικού μπλοκ. Εξάλλου, με χωριστή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης χθες Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) γνωστοποίησε ότι 6.760 άνθρωποι αφίχθησαν στο έδαφος χωρών-μελών της ΕΕ τον περασμένο μήνα, αριθμός μειωμένος κατά το ένα πέμπτο από τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Οι αφίξεις είναι γενικά λίγες τον Ιανουάριο, καθώς οι περισσότεροι δεν αποτολμούν τον ούτως ή άλλως ριψοκίνδυνο διάπλου της Μεσογείου εν μέσω του χειμώνα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
http://bit.ly/2JXh8SE