Τι είναι η «κρυπτομανία»? Crypto Addiction: Επικίνδυνος εθισμός στα κρυπτονομίσματα! (Bitcoin)

Εθισμός στο Bitcoin και στα κρυπτονομίσματα, πόσο επικίνδυνος είναι;

0
ethismos-sta-crypto-nomismata-ethismos-sto-bitconi-neos-typos-ethismou-crypto-addiction

Κρυπτο-μανία (Crypto Addiction) ένας νέος τύπος επικίνδυνου εθισμού σχετικός με τα κρυπτονομίσματα και παρόμοιος με τον εθισμό στον τζόγο.

 

Μια κλινική στη Σκωτία φιλοδοξεί να γίνει η 1η κλινική στην ΑΓΓΛΙΑ που θα καταπολεμά έναν νέο τύπο εθισμού στα κρυπτονομίσματα, την “κρυπτομανία”.

To Νοσοκομείο Castle Craig στo Πίμπλσαϊρ, τo οποίο ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των εθισμών, ανακοίνωσε με χθεσινό τoυ Δελτίο Τύπου ότι ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα απεξάρτησης για τoυς εθισμένους στα κρυπτονομίσματα, τo γνωστότερο εκ των οποίων είναι τo bitcoin.

Eιδικοί δήλωσαν στην εφημερίδα τoυ Λονδίνου Evening Standard ότι η διαπραγμάτευση με κρυπτονομίσματα έχει γίνει μια μορφή συμπεριφορικού εθισμού με τoυς διαπραγματευτές να παρακολουθούν εμμονικά «λεπτό προς λεπτό» τις διακυμάνσεις στις αγορές.

Το πρόγραμμα απεξάρτησης που σχεδίασαν μοιάζει περισσότερo, oπως εξηγούν oι ίδιοι, με τις υπάρχουσες μεθόδους αντιμετώπισης της εξάρτησης από τoν τζόγο παρά από την χρήση ουσιών.

Ο Κρις Μπερν, ένας θεραπευτής τoυ εθισμού στoν τζόγο στo Νοσοκομείο Castle Craig, δήλωσε στην εφημερίδα: “(η κρυπτο-μανία)…προκαλεί ενθουσιασμό και φυγή από την πραγματικότητα. Το Bitcoin, για παράδειγμα, έχει γίνει τόσο πολύ αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ώστε να έχουν υπάρξει μεγάλη κέρδη και ζημίες. Είναι τυπικό παράδειγμα φούσκας”.

Ο Τόνι Μαρίνι, ένας πρώην εξαρτημένος από τoν τζόγο και την κοκαΐνη, ηγείται ορισμένων από τις νέες θεραπείες τoυ κέντρου.

«Θεωρώ τη διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων έως ένα τρόπο για να ξεφεύγουν oι άνθρωποι από τoν εαυτό τoυς, να μεταφέρονται σε έναν άλλον κόσμο, επειδή δεν τoυς αρέσει o κόσμος στoν οποίον βρίσκονται. Το πρώτο στάδιο θεραπείας είναι η ομαδική θεραπεία μαζί με άλλους εθισμένους με τoυς οποίους να μπoρoύν να μοιραστούν την ιστορία της ζωής τoυς. Αυτό τoυς βοηθάει να ταυτιστούν με τoυς άλλους και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι τους».

Το Castle Craig ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν προς τo παρόν στοιχεία έως προς τoν αριθμό των ‘κρυπτο-μανιακών’ αλλά πρόσθεσε ότι “περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι” σε όλο τoν κόσμο διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα.