Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε το 1995 από την UNESCO, ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων με αφορμή τον θάνατο, την αντίστοιχη ημερομηνία το 1616, δύο μεγάλων δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Ουίλιαμ Σάιξπηρ και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
Η σημερινή μέρα καλεί τους νέους να ανακαλύψουν τη «μαγεία» της ανάγνωσης μέσα από το έργο των δημιουργών που συνετέλεσαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου καλεί τους φίλους της ανάγνωσης να δώσουν το παρών στον φυσικό χώρο του βιβλίου, στα βιβλιοπωλεία, στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης. Να αναζητήσουν, να διαλέξουν και να απολαύσουν ένα βιβλίο, στο πλαίσιο του εορτασμού της σημερινής παγκόσμιας ημέρας.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας συμμετείχαν στη σημερινή γιορτή του βιβλίου και μίλησαν για το βιβλίο σε κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε -στη Στοά Πεσμαζόγλου- ο Σύνδεσμος Εκδοτών, σύμφωνα με τον οποίο το βιβλίο σήμερα αρχίζει να ξαναβρίσκει τον δρόμο του, μετά την επαναφορά της ενιαίας τιμής και τη σύσταση ενός νέου φορέα για το βιβλίο, του Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού, ο οποίος στοχεύει στη διαμόρφωση μίας εθνικής πολιτικής για την ανάδειξη της φιλαναγνωσίας.
Συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, η Βουλή των Ελλήνων προβάλλει στην πρόσοψή της το σήμα της ημέρας, δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η γνώση αποτελούν τη βάση της Παιδείας και της Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, η Βιβλιοθήκη της Βουλής άνοιξε τις πύλες της στο κοινό και ειδικότερα την Αίθουσα Ειδικών Συλλογών της για μια περιήγηση στην ιστορία της. Το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη και συμμετείχαν σε προγραμματισμένες ωριαίες ξεναγήσεις με θέματα τα «Σπάνια και πολύτιμα της ελληνικής γλώσσας», τις «Εικόνες της ιστορικής Αθήνας στη Βιβλιοθήκη της Βουλής» και τη «Βιβλιοθήκη… για παιδιά!».
Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE